Messi is Messi niet meer, hij is een soort driekwarts-Messi. Steeds vaker zetten tegenstanders hem de voet dwars | column

Theo Brinkman

Lionel Messi. Je zou hem echt een wereldtitel gunnen, na zó’n carrière. Maar of het hem op zijn vijfde WK eindelijk wél gaat lukken?

Hij liet als speler van Barcelona de hele wereld genieten, hij heeft Gouden Ballen in overvloed, won diverse keren de Champions League en er kan een digitaal museum gevuld worden met wonderschone doelpunten die hij maakte. Een genie, een tovenaar, de koning van de dribbel.

Zaterdag loodste hij Argentinië naar de kwartfinale. Het stadion genoot. Het blauw-witte legioen dat Qatar omtovert in een soort Qatargentinië, viel in katzwijm. Het ging van ’Messi, Messi, Messi’, duizenden armen gingen op en neer, messias Messi werd aanbeden vanaf de tribunes.

Het maakt ze niet uit dat Messi niet meer dé Messi is. De 35-jarige Messi is een soort driekwarts-Messi en is niet meer de speler die hij tien jaar geleden was.

Je mag het eigenlijk niet zeggen – het zal worden opgevat als heiligschennis - maar Messi heeft geen solo’s meer waarbij hij drie, vier, vijf tegenstanders voorbijloopt. Steeds vaker zetten tegenstanders hem de voet dwars, waar ze voorheen altijd een halve seconde te laat waren om hem af te kunnen stoppen. De onnavolgbare solo’s zijn vrijwel volledig uit zijn pakket verdwenen.

Vorige week woensdag, tegen Polen, deed Messi zelfs iets dat normaal gesproken alleen klunzige spelers laten zien. Toen hij met links wilde uithalen, tikte zijn rechtervoet de bal eventjes aan. Een losse flodder was het gevolg.

Nee, Messi is niet meer de onaantastbare, ongrijpbare alleskunner die hij was. Ja, hij is natuurlijk nog steeds een speciale speler die van grote waarde is voor Argentinië, dat wel. Met zijn inzicht, balvastheid en combinatievermogen creëert hij veel kansen. En zowel tegen Australië als eerder ook tegen Mexico was Messi doorslaggevend met een geplaatst schot.

Maar of het genoeg is? ’Leo’ Messi wordt vrijdag opgewacht door Louis, de bondscoach met een missie. Argentinië-Nederland, kwartfinale in Qatar, zou dan ook zomaar de laatste interland van Messi kunnen zijn.

Omgeven door spelers van Australië vindt Lionel Messi het gaatje. Hij zet Argentinië op 1-0 in de achtste finale.© Foto AP/Alessandra Tarantino

Lionel Messi.© Foto AP/Petr David Josek

TOPSHOT - Fans of Argentina celebrate next to an inflatable depicting football star Lionel Messi nearby the live broadcast of the Qatar 2022 World Cup round of 16 football match between Argentina and Australia, at Francisco Seeber square, on December 3, 2022 in Buenos Aires. (Photo by Luis ROBAYO / AFP) fbl TOPSHOTS Horizontal© AFP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen