Haarlemmers (25, 40 en 55) aangehouden vanwege grootschalige belastingfraude

Internetredactie
Haarlem

Een drietal Haarlemmers, mannen van 25 en 55 jaar en een vrouw van 40 jaar, is dinsdag door de FIOD aangehouden op verdenking van onder meer het opzettelijk indienen van onjuiste aangiftes, het niet verstrekken van inlichtingen en witwassen. De 55-jarige Haarlemmer wordt bovendien verdacht van het leiding geven aan deze criminele handelingen.

In vijf woningen en twee bedrijfspanden in Haarlem en Amsterdam zijn doorzoekingen verricht. Er is beslag gelegd op contant geld, fysieke en digitale administratie en een auto.

Aanleiding van het strafrechtelijk onderzoek was een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Ondanks meerdere verzoeken om administraties van meerdere vennootschappen te verstrekken, werd hier niet of nauwelijks aan voldaan. De verdachten en de aan hun toebehorende vennootschappen leverden personeel voor huishoudelijke werkzaamheden zoals schoonmaken en afwassen aan diverse horecagelegenheden in Amsterdam, waaronder bekende hotels en restaurants.

Het onderzoeksteam vermoedde dat de aangiften omzetbelasting en loonheffingen onvolledig waren. Daardoor werd door verdachten te weinig belasting betaald. De omzetten die de vennootschappen behaalden werden overgemaakt naar bankrekeningen van katvangers. Het gestorte geld werd contant opgenomen en vermoedelijk gebruikt voor het uitbetalen van de lonen. Over die betalingen werd door verdachte geen loonheffing opgegeven. Het exacte nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.