Zo’n speeltje in de handen van een ’narcistisch gek’ moest onder controle worden gebracht | commentaar

Job Janssens

Twitter gaat verliezen. Dat komt door de werkwijze van de nieuwe eigenaar van het platform; Elon Musk en de onbuigzame houding van de EU op het punt van digitale veiligheid en privacy.

Twitter, in 2006 mede-opgericht door Jack Dorsey, ontleende zijn succes aan de snelheid waarmee het in de beginjaren wereldnieuws bracht; regelmatig eerder dan de grote internationale persbureaus.

De verwarring rond nepnieuws en gecertificeerd journalistiek nieuws, werd het platform vervolgens inhoudelijk noodlottig met als dieptepunt het optreden van Donald Trump, die het platform openlijk misbruikte voor dubieuze doeleinden. Dat Musk, de om die reden van het platform verwijderde ex-president, weer in genade tot Twitter toeliet, bevestigde in Brussel een vooroordeel ten aanzien van de ondernemer. Musk was dan wel geniaal, zag men daar, maar ook onbetrouwbaar. Zo’n speeltje in handen van een ’narcistisch gek’ moest onder controle worden gebracht.

Eurocommissaris Thierry Breton kondigt aan Twitter te verbieden binnen de Europese Unie als het zich niet aan de regels houdt. Musk is een man die een afkeer heeft van regels indien die niet door hemzelf zijn uitgevaardigd. Die strijd gaat hij in Europa verliezen.

Ook in eigen land gaat het mis. De minister van Financiën Yellen onderzoekt de aankoop van Twitter door Musk. President Biden vindt dat de financiele betrokkenheid van de Saoedische prins Talal bin Abdulaziz bij Twitter ’de moeite van het onderzoeken waard is’.

Intussen laat Musk het Twitter account van Trump ongemoeid. Trump die zondag verklaarde dat de Grondwet moet worden afgeschaft zodat hij alsnog tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 2020 kan worden uitgeroepen, omdat die frauduleus zouden zijn verlopen. Qua krankzinnigheid wordt dat optreden alleen nog overtroffen door artiest en twitteraar Kanye West, die zijn liefde voor Hitler publiek maakte. Hier legde Musk een verbod op maar niet ’permanent’.

Musk kan niet verliezen vanwege onuitputtelijke liquide middelen. Twitter gaat wel degelijk verloren.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.