Strafzaak om ’zwarte sneeuw’ tegen Tata Steel eind december voor de rechter
De zwarte sneeuw, vastgelegd door omwonenden. Hiervoor moet Tata Steel zich verantwoorden voor de strafrechter.© foto twitteraccount Frisse Wind.nu
Los van de massa-aangifte via strafrechtadvocaat Benedicte Ficq komen eind december nog vier kleinere strafzaken tegen Tata Steel voor de rechter. Onder meer vanwege de zwarte sneeuw die in februari vorig jaar menig dorpeling de stuipen op het lijf joeg.
Opvallend is dat de vier zaken betrekking hebben op alle soorten emissies van de fabriek: naar de lucht, het water en de bodem. Op 14 februari 2021 deed Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aangifte tegen Tata Steel vanwege zwarte sneeuw die op de Reyndersweg in Velsen-Noord en de omringende duinen goed te zien was. De hagelwitte sneeuw was geheel zwart geworden, waarschijnlijk vanwege verwaaiend steenkoolgruis vanaf het terrein van Tata. Tata Steel moet volgens zijn milieuvergunning bij hevige wind de bergen steenkool en ijzererts af te dekken zodat het niet kan wegwaaien. Als dat toch gebeurt, is dat strafbaar. Inmiddels werkt Tata aan een vele meters hoog stofscherm om herhaling te voorkomen.
Poeder
Vanwege een soortgelijke waai-zaak in maart 2018 wordt Tata Steel ook vervolgd. Hier gaat het om een overtreding waarbij tijdens een winterstorm vooral het poederachtige ijzererts hoog opwoei, waardoor vanuit IJmuiden gezien de gehele fabriek aan het zicht werd onttrokken. Slechts de bovenkant van enkele schoorstenen was nog te zien. Het ijzererts woei ook ver uit over de omgeving. Dat leidde destijds tot apocalyptische beelden.
In december 2018 heeft Tata Steel in strijd gehandeld met de waterwegvergunning, aldus het Openbaar Ministerie. Er is toen spoelwater geloosd in de buitenhaven. Wat hier precies voor giftige stoffen vrij zijn gekomen, zal tijdens de rechtszaak pas aan de orde komen, aldus de woordvoerster van het functioneel parket van ht OM.
Staalslakken
Een vierde zaak gaat over een geuremissie door afkoelende staalslakken in de buitenlucht. Dit deed zich eind 2019 voor op een zogeheten koelspoor, waar Tata Steel slakpannen parkeerde voordat ze verder werden verwerkt. Dit procedé was door de Omgevingsdienst niet vergunden was derhalve in strijd met de milieuvergunning, wat strafbaar is, aldus het Openbaar Ministerie.
In het kamp van omwonenden en milieuactivisten wordt met meer dan gewone belangstelling gekeken naar deze zaken, die worden gezien als een soort voorbode van het oordeel dat de rechter over de massa aangifte tegen de fabriek zou kunnen vellen.
Een eerste strafzaak tegen onderaannemer Harsco op het Tata Steel-terrein heeft deze onderaannemer begin dit jaar reeds een strafblad opgeleverd. Voor een grafietexplosie die werd vastgelegd door fotojournalist Dirk Jan Prins werd Harsco door de rechter op de bon geslingerd: een boete van € 5000.