Kiev zet kerstbomen zonder verlichting op om stroom te besparen

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De lokale autoriteiten in Kiev zijn van plan om dit jaar kerstbomen zonder verlichting op te zetten in de stad om zo elektriciteit te besparen. Door alsnog kerstbomen te plaatsen, zeggen de autoriteiten in de Oekraïense hoofdstad ondanks de oorlog met Rusland toch voor een feestsfeer te willen zorgen.

"Niemand gaat dit jaar oud en nieuw en Kerstmis afgelasten, de sfeer rond de jaarwisseling moet er zijn. We kunnen niet toestaan dat Poetin onze Kerstmis steelt", zei burgemeester Vitali Klitsjko. "We zetten dit jaar vooral kerstbomen op om de kinderen te herinneren aan de gemoedstoestand die bij de tijd van het jaar hoort. Je snapt dat ik de Kerstman niet weg wil nemen van de kinderen."

Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening leiden in heel Oekraïne tot stroomuitval. De elektriciteit wordt expres tijdelijk onderbroken om een totale uitval te voorkomen. Door het koudere weer blijft de vraag groeien, terwijl het aanbod aan stroom achterblijft.

Volgens het Oekraïense energiebedrijf YASNO kiest de stad om elektriciteit te besparen voor kerstbomen "die het meest verantwoord zijn qua energie, maar die feestelijk zijn voor ons allemaal". De bomen worden gefinancierd door lokale bedrijven en worden verspreid door de stad neergezet. Naast verlichting, ontbreken ook slingers dit jaar. Bovendien zijn er dit jaar geen massabijeenkomsten of concerten, zoals traditioneel wel het geval is tijdens het inluiden van het nieuwe jaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.