Bruls: één regie voor opvang Oekraïners en asielzoekers

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Breng de regie voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers bij elkaar, zegt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad. Nu nog zijn beide opvangstromen gescheiden en die moeten samenkomen omdat de aantallen blijven stijgen, vindt Bruls. De prognose is dat eind volgend jaar 200.000 mensen naar Nederland komen.

De coördinatie van de opvang van Oekraïners verloopt nu via de veiligheidsregio's, maar die stoppen hiermee. De regie voor asielzoekers komt bij de provincie te liggen. Maar er moet één regie komen, zegt de burgemeester van Nijmegen na afloop van het overleg van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht. Hoe, is nog onderwerp van discussie.

Ook maken de burgemeesters zich zorgen over scholing en medische zorg voor Oekraïners. Er zijn te weinig (Oekraïense) leerkrachten en huisartsen kunnen niet onbeperkt nieuwe patiënten aannemen. "Daar moeten wij enige soepelheid in acht nemen. Als reguliere scholing niet kan en de optie is een goede dagvoorziening of niets doen, dan kies ik toch voor het eerste", aldus Bruls.

Er komen momenteel zevenhonderd Oekraïense vluchtelingen per week naar Nederland. Volgens Europese regels mogen zij vrij reizen in Europa. Zij krijgen leefgeld, een plek om te wonen en mogen gelijk aan het werk. Dat leidt volgens burgemeester Bruls tot steeds meer discussie. De mensen die via Ter Apel het land in komen, hebben een lange weg te gaan. "Zij wonen vaak onder slechte omstandigheden. Daar kun je kritiek op leveren."

De spreidingswet moet sneller worden ingevoerd om verdere problemen te voorkomen, stelt hij. Collega Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt dat de wet meteen vanaf 1 januari van kracht zou moeten zijn. "Kies voor de kortste weg tussen A en B, zonder veel aanlooproutes." De toestroom van Oekraïners vlakt af, zegt hij, maar de komst van asielzoekers uit andere landen is groot. "Dat heeft te maken met oorlogen, droogte, armoede of politieke instabiliteit. Wat gaat er in Iran, waar het onrustig is, gebeuren?"

Aboutaleb ziet - na overleg met andere burgemeesters in de regio Rijnmond - de opvang voor Oekraïners in de regio in het geding komen. "De opvang op schepen loopt per 1 januari af."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.