Politie beëindigt bezetting gebouw Erasmus Universiteit

ANP Producties | Bron: ANP
Rotterdam

De politie heeft maandagavond een eind gemaakt aan de bezetting van een gebouw van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) door een groep klimaatactivisten. Een politiewoordvoerster zei dat ongeveer tien activisten waren aangehouden omdat ze niet wilden vertrekken. In de loop van de avond zijn die allemaal vrijgelaten, aldus een woordvoerder van de actievoerders.

De bezetting van het Sanders-gebouw op universiteitscampus Woudestein was uitgevoerd door een groep die zichzelf Occupy EUR noemt. De activisten hadden onder meer spandoeken opgehangen met teksten als 'end fossil'. Ze eisen "een einde aan de fossiele economie". Concreet willen ze dat de universiteit alle banden met oliebedrijven als Shell beëindigt. Behalve voor klimaatverandering vroegen de 'bezetters' aandacht voor andere problemen, zoals studenten die in de schulden zitten en bestaansonzekerheid. Ook de toegankelijkheid van universiteitsgebouwen voor mensen met een beperking moet beter, vinden ze.

Het bestuur van de universiteit liet weten begrip te hebben "voor de beweegredenen van de groep" en de dialoog te willen aangaan. Toch is uit veiligheidsoverwegingen een eind gemaakt aan de bezetting. "In de loop van de middag hebben we uit zeer betrouwbare bronnen informatie ontvangen die maakt dat we de veiligheid van onze medewerkers, studenten en de demonstranten op onze campus niet langer kunnen waarborgen. De bezetting is daarom beëindigd en we zullen in overleg op zoek moeten gaan naar een manier om de dialoog alsnog te kunnen voeren", aldus een verklaring van de Erasmus Universiteit op de eigen website.

Een woordvoerder van de actievoerders vindt het "teleurstellend" dat de politie een eind heeft gemaakt aan de bezetting. "Onze actie was vreedzaam. We waren net eten aan het klaarzetten en ons aan het voorbereiden op een gesprek met het bestuur van de universiteit."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.