Jolein de Rooij brainstormt liever in haar uppie: ’In je eentje mijmer je het best’ | column

,,Tijdens een groepsbrainstorm praten anderen door je gedachten heen.’’© Nikos Tsiokas

Jolein de Rooij

Steeds meer werkgevers willen dat hun personeel weer naar kantoor komt, maar de werknemers spartelen tegen. Zij hebben de wetenschap aan hun zijde, want tijdens de coronacrisis bleken mensen thuis productiever. Eigenlijk wist iedereen dat al, maar niemand durfde het hardop te zeggen.

Zo zijn er meer kantoormythes, waaronder die van de brainstormsessie. Die werd in 1939 bedacht door de reclameman Alex F. Osborn. Zijn spelregels: ventileer zoveel mogelijk ideeën, hoe wilder hoe beter, bekritiseer elkaar niet, en probeer die spontane invallen daarna te combineren.

Het was een leuk idee dat enorm aansloeg. Alleen werkte het niet, zo ontdekten sociaal wetenschappers in de decennia daarna.

Mensen blijken namelijk meer ideeën te verzinnen in hun eentje, die bovendien origineler zijn. Dat komt omdat tijdens een groeps-brainstorm andere mensen door je gedachten heen praten. Je eigen, authentieke invalshoek gaat daarmee al snel verloren. Bovendien: als er eenmaal iets geroepen is, voelt het raar om nog over iets anders te beginnen. Want al mag je elkaar niet beoordelen, dat doen mensen natuurlijk wel. Daardoor zijn er altijd zwijgers, zeker als de discussie eenmaal op gang gekomen is.

Om deze problemen te tackelen zijn er op de klassieke brainstorm tal van variaties bedacht. Zo kun je mensen eerst in hun eentje laten brainstormen. Om hun faalangst weg te nemen, sta je ze bovendien toe invallen op een briefje te schrijven, of in te tikken in een schermpje. Dat verhindert natuurlijk niet dat ideeën herleidbaar zijn, want elke kantoorgenoot berijdt nu eenmaal stokpaardjes die bij de rest van het team genoegzaam bekend zijn. Ook bestaan er varianten waarbij mensen mogen tekenen omdat dat de creativiteit zou stimuleren.

Het zijn fraaie varianten, maar toch blijf ik aanhanger van de strikt individuele brainstorm. In je eentje mijmer je nu eenmaal het best, zeker op de fiets of tijdens een wandeling. Al bestaan er uitzonderingen. Zo kan ik perfect brainstormen met mijn kantoor-, huis- en echtgenoot. Onze ideeën worden in samenspraak wilder en wilder, totdat ze vrijwel onuitvoerbaar zijn. In ieder geval door onszelf. Een idee bedenken is namelijk één ding, maar dat uitvoeren een ander. Dat probleem had ik nog niet besproken.

Spam mij

Over welke kantoorkwestie wil jij dat ik ga schrijven? Welk werktaboe moet dringend aan de kaak gesteld? Welke professionele ergernis verdient meer aandacht? En welk heimelijk werkgeluk is nog onvoldoende bezongen? Spam mij op joldero@gmail.com

PS

PS Over vergaderoverlast gesproken: op Facebook circuleert een advies om dat in het West-Fries te doen, zo mailde Kees Bakker. De reden: meetings worden 75 procent korter. Een paar voorbeelden als bewijs: Ik verklaar bij deze de vergadering voor geopend > Jôôs, we beginne! Hetgeen u zojuist meedeelde, was mij niet geheel duidelijk > Wat zee je nou? Dan is het nu tijd geworden voor de rondvraag > Wou dr ientje nag wat zêgge?

Jolein de Rooij is psycholoog en journalist. Ze verdiept zich vooral in het thema ’emoties op de werkvloer’. Daarover schrijft ze voor ons een wekelijkse column.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.