De grote WK-quiz: dit zijn de winnaars - en hier alle twintig goede antwoorden op een rij

Theo Brinkman
Amsterdam

De pittige WK-quiz in deze krant heeft de deelnemers flink wat werk bezorgd, maar met goed opzoeken kon de liefhebber een heel eind komen.

Toch waren er wel wat struikelvragen. De afgebeelde vlag bijvoorbeeld. Die was van Senegal. Veel inzenders noemden Ghana en Kameroen. Niet zo vreemd, want hun vlaggen lijken behoorlijk op die van Senegal.

Ook was niet voor iedereen duidelijk welke twee Oranje-internationals in elkaar waren verweven. Noa Lang werd genoemd, Denzel Dumfries ook en zelfs Ryan Gravenberch, maar het waren toch echt Frenkie de Jong en Virgil van Dijk.

Een andere vraag waar veel deelnemers moeite mee hadden, was die tegen welke twee landen Oranje het vaakst speelde op de voorgaande WK’s. Het goede antwoord is Argentinië en Brazilië. Tegen beide Zuid-Amerikaanse landen speelde Oranje maar liefst vijf WK-wedstrijden.

Caravan

Een behoorlijk aantal deelnemers kwam tot negentien goede antwoorden. De ene vraag die voor de meesten echt te lastig was, was de vraag van welke Oranje-international de ouders tijdens het WK in 1990 met hun caravan naar Sicilië gingen om daar de wedstrijden van hun zoon te bekijken. Veel inzenders kozen voor Richard Witschge, mede omdat Cor Witschge, de man die vroeger Pipo de Clown speelde, verre familie van hem is. Wie familie heeft die in zo’n Pipo-wagen rondtrekt, zal ook wel met een caravan op vakantie gaan, meldde een deelnemer. Het goede antwoord was echter dat het de ouders van Graeme Rutjes waren.

De winnaars

Uiteindelijk waren er vijf deelnemers die alle twintig vragen goed beantwoordden. Zij krijgen het boek ’O, Louis’ van Hugo Borst, beschikbaar gesteld door uitgeverij Rainbow. Deze vijf deelnemers zijn Ferry Moleman (Heiloo), Edwin Breed (Volendam), Marco Lever (Hoorn), Jan Veerman (Tuscaloosa, VS) en Peter Verhoeven (Broek op Langedijk).

Uit de inzendingen met één fout zijn ook vijf winnaars geloot. Dit zijn C. Meiland (Hillegom), Henk Binnendijk (Rijnsburg), Jos van der Laan (Spaarndam), Remy Beentjes (Beverwijk) en A.P. Tange (Hoofddorp). Zij krijgen het boek ’WK 74, een traumatisch toernooi in 1000 fabels en feiten’ van auteur Rob van Vuure, beschikbaar gesteld door uitgeverij Edicola.

Alle antwoorden op een rij:

1 - Welke twee spelers van het Nederlands elftal zijn hier vermengd?

Frenkie de Jong en Virgil van Dijk

2 - Wie was de laatste doelpuntmaker voor Oranje op een WK?

A – Georginio Wijnaldum

3 - Van welke WK-deelnemer is dit de vlag?

Senegal

4 - Italië werd in 2006 wereldkampioen. Hoeveel wedstrijden op een WK-eindronde wist Italië na dat WK van 2006 nog te winnen?

C – 1

5 - Oranje plaatste zich voor het WK door een 2-0 overwinning op Noorwegen in de laatste kwalificatiewedstrijd. Waar was bondscoach Louis van Gaal die avond?

C - In de Kuip, in skybox 31.

6 - Tegen welke landen speelde Oranje het vaakst op een WK?

D – Argentinië en Brazilië

7 - Zie bovenstaande foto. In welke stad werd deze WK-wedstrijd gespeeld?

B – Milaan (Nederland - West-Duitsland 1-2)

8 - Zie bovenstaande foto. Bondscoach Dick Advocaat en aanvoerder Ruud Gullit op een persconferentie. Waar gaat dit over?

D – Ze vertellen dat Gullit niet meegaat naar het WK (van 1994) vanwege onenigheid over de speelwijze.

9 - Wales deed in 1958 voor het laatst mee aan een WK en is er nu weer bij. In juni speelde Oranje in de Nations League in één week tijd twee keer tegen Wales. Wat was er bijzonder aan die twee wedstrijden?

Antwoord D is juist.

A - Oranje speelde beide wedstrijden in zwarte shirts en zwarte broeken.

B – Wales scoorde in beide wedstrijden een gelijkmaker in blessuretijd.

C – Oranje maakte in beide wedstrijden het winnende doelpunt in blessuretijd.

D – Alle voorgaande antwoorden zijn juist.

10 - Op het WK van 1994 liep Oranje urenlang vertraging op met een vlucht omdat een verslaggever zei dat er een bom aan boord was. Naar welke wedstrijd was Oranje toen op weg?

C – Nederland-Brazilië

11 - Tijdens welk WK verbleef het Nederlands elftal op een complex waar ook krokodillen rondliepen?

B – Het WK van 1994 in de Verenigde Staten

12 - Aan het WK in Qatar doen 32 landen mee. Welk van die 32 landen staat het laagst op de wereldranglijst van de wereldvoetbalbond Fifa?

C – Ghana

13 - Deze oud-internationals gingen met Oranje naar een WK. Wie zijn deze drie spelers? (Zie foto’s hieronder)

Jan Kromkamp

Jerrel ’Jimmy Floyd’ Hasselbaink

André Ooijer

14 - In 1990 reden de ouders van een Oranje-international met hun caravan naar Sicilië om bij de WK-wedstrijden van hun zoon te kunnen zijn. Van welke speler van het Nederlands elftal waren zij de ouders?

D – Graeme Rutjes

15 - Canada doet voor de tweede keer mee aan een WK. De eerste keer was in 1986. Bij Canada speelde toen een verdediger die in de eredivisie voor PSV, FC Volendam en Fortuna Sittard speelde. Wat is zijn naam?

B – Randy Samuel

16 - Tegen welk land boekte Oranje haar grootste overwinning ooit op een WK voetbal?

A – Zuid-Korea (5-0 in 1998)

17 - Hoeveel doelpunten maakte Oranje op het laatste WK waaraan het meedeed? (Penaltyseries niet meegerekend).

A – 15

18 - Welke WK-deelnemer gaf onlangs deze verklaring af? ,,De in Qatar omgekomen arbeidsmigranten zijn niet alleen maar nummers. Net zoals de migranten die ons eigen land en het voetbal hier hebben gevormd, bezaten zij dezelfde moed en vastberadenheid om een beter leven op te bouwen. Het leed dat hen is aangedaan kan niet worden genegeerd.’’

C - Australië

19 - Zie bovenstaande foto. Op welk WK is deze elftalfoto van Oranje genomen?

C – WK 1998

20 - Zie bovenstaande foto. Penalty of niet?

A – Ja! (Nederland-Mexico in 2014)

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen