Strijd om de Bollenstreek wordt steeds heviger: tulpen of toch liever huizen? ’Ze vallen de streek aan, Joop, we gaan eraan!’

Rens Lieman

De strijd om de Bollenstreek wordt langzaamaan steeds heviger. Vooral door de hoge woningnood en het beperkte aandeel van de streek in de landelijke bloembollenproductie, wordt de identiteit van de Bollenstreek telkens weer ter discussie gesteld: is ze nog wel een échte Bollenstreek?

Het bollenareaal zit al een kwart eeuw op slot. Veel groter wordt het niet, de Bollenstreek zit ingeklemd tussen de zee (west), natuurgebied het Groene Hart (oost) en stedelijke gebieden (noord en zuid). Ook niet kleiner, terwijl er tal van andere ‘ruimteclaims’ op die bollengrond liggen.

Je kunt er bijvoorbeeld huizen op bouwen - die hard nodig zijn, gezien de woningnood in Nederland - nieuwe wegen aanleggen of zonneparken op plaatsen.

Bollenstreek?

De belangrijkste vraag is dan ook: is de Bollenstreek nog wel een échte bollenstreek? Als het antwoord ‘ja’ is, levert dat kennisbanen op, inkomsten en toeristen(-inkomsten). De honderdveertig bollenteeltbedrijven kunnen hier hun werk voortzetten, de cultuurhistorie blijft bewaard en het prachtige landschap ongemoeid, dat mede door de bollenteelt zo gevormd is en behouden is gebleven.

Zo niet, dan is er ruimte om een andere weg in te slaan. Dat is misschien wel nodig, gezien het ‘zorgelijke’ toekomstbeeld van de streek als de Bollenstreekgemeenten (Hillegom, Noordwijk, Katwijk, Teylingen en Lisse) geen duidelijke keuzes maken.

In deze twee verhalen lees je over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Bollenstreek:

Tussen en hoop en vrees in de bollenvelden: ’Ze vallen de streek aan, Joop, je moet iets doen. We gaan eraan!’

Reconstructie: hoe de Bollenstreek gedoemd was tot het worden van een Bollenstad, maar een sterke lobby van de bollensector dat voorkwam.

De bollenhoofdstad van de wereld kan niet op haar lauweren rusten. Bollenteler Daan (26): ’Ik steek mezelf in de schulden. Maar hier ligt mijn hart’

Waarom de streek een ‘zorgelijke’ toekomst tegemoet gaat. Het uitdagende werk van een bollenkweker in de Bollenstreek, en hoe die zich door de decennia heen heeft moeten aanpassen.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.