Lezersdilemma: Mijn schoonzus leeft op kosten van mijn moeder

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers hun dilemma voor. Dit keer: Mijn schoonzus leeft op kosten van mijn moeder. Reageren of wilt u zelf (anoniem) uw dilemma kwijt? Mail naar dtv@mediahuis.nl

Birgit woont ver van haar oude moeder. Haar broer en schoonzus zitten dichtbij, zodat zij grotendeels de zorg voor hun alleenstaande moeder voor hun rekening nemen. Handig, maar ze gaan wel erg makkelijk om met de betalingen, vindt Birgit. En is het niet raar dat haar moeders auto nu altijd bij deze schoonzus voor de deur staat?

Birgit (49): „Sinds ik voor mijn studie naar Amsterdam verhuisde, is de afstand tot mijn geboortedorp gegroeid. Letterlijk en figuurlijk. Voorheen ging ik iedere week wel naar mijn ouders op de koffie, maar nu mijn werk me opslokt en ik zelf een gezin heb, is dat lastiger. Inmiddels is mijn vader overleden en probeer ik wat vaker vrij te nemen om bij mijn moeder op bezoek te gaan. Niet alleen omdat ze zo vaak alleen zit en graag haar verhaal kwijt wil, maar ook voor praktische hulp. Zo is ze blij dat mijn man haar helpt met haar administratie en belastingpapieren en geniet ze als ik haar soms meeneem om ergens te lunchen of te winkelen.

Gelukkig wonen mijn broer en mijn schoonzus bij mijn moeder om de hoek. Zij staan altijd voor haar klaar. Ze halen haar boodschappen, doen klusjes voor haar in huis en houden haar tuin bij. Altijd als ik bij mijn moeder ben, vertelt ze hoe dankbaar ze is met hun hulp. En dat maakt mij weer blij.

Maar intussen heb ik ook vraagtekens bij hun hulpvaardigheid. Want uit mijn moeders bankafschriften blijkt dat mijn schoonzus steeds flinke bedragen pint als ze boodschappen haalt. Omdat mijn man als haar boekhouder mijn moeders bankzaken bijhoudt, ziet hij precies om hoeveel geld het gaat. Zo kun je aflezen dat mijn schoonzus veel meer afrekent dan mijn moeder gebruikt. Kortom: mijn man vermoedt dat mijn schoonzus haar eigen boodschappen (deels) betaalt met de pas van mijn moeder. En dat vinden we raar.

Ook het gebruik van mijn moeders auto gaat op een vreemde manier. Na het overlijden van mijn vader kwam die wagen eerst amper de garage uit. Mijn moeder heeft weinig zelfvertrouwen achter het stuur en reed er zelden mee. Maar als ik nu bij haar kom, is de auto altijd weg. Ze vertelt dan dat mijn schoonzus die even gebruikt. Tijdelijk, zegt ze er dan bij. Maar de auto staat volgens mij al meer dan een jaar bij mijn schoonzus. En ze rijdt er ook vaak mee, blijkt uit de benzine-afrekeningen die mijn man ziet.

Het lijkt aan mijn moeder voorbij te gaan dat ze inmiddels de sponsor is van het gezin van mijn broer. Of ze ziet het als beloning voor hun hulp. Maar wij vinden het vreemd en stiekem.

Aan de ene kant wil ik er niet over beginnen, want ik ben allang blij dat mijn broer en schoonzus zo veel voor mijn moeder doen. Aan de andere kant vindt mijn man dat ik het moet aankaarten, omdat ze er geheimzinnig over doen. Als mijn moeder het allemaal weet en alles goed vindt, moet er open over gepraat kunnen worden, vindt hij. Maar ik twijfel. Aankaarten of zwijgen en de lieve vrede bewaren?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.