Bronnen: Rusland en Oekraïne bespreken deal over export ammoniak

ANP Producties | Bron: ANP
Abu Dhabi

Vertegenwoordigers uit Rusland en Oekraïne hebben vorige week in de Verenigde Arabische Emiraten gesproken over een mogelijke deal waardoor Rusland de export van ammoniak kan hervatten, melden anonieme bronnen aan persbureau Reuters. Oekraïne zou hiermee willen instemmen als Rusland akkoord gaat met een nieuwe gevangenenruil.

Rusland is wereldwijd een van de belangrijkste exporteurs van ammoniak, met name voor Azië en Afrika. De export gaat normaliter via een Oekraïense pijpleiding. Na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari werd de export stilgelegd.

Het overleg vond volgens ingewijden op 17 november plaats in Abu Dhabi en er werd bemiddeld door de VAE. Er was voor zover bekend niemand van de Verenigde Naties bij het gesprek aanwezig.

Gevangenenruil

Een mogelijke deal zou inhouden dat Rusland de ammoniakexport mag hervatten, in ruil voor de uitwisseling van een groot aantal Russische en Oekraïense gevangenen. Of tijdens het gesprek concrete stappen zijn gezet, is niet bekend.

Sinds het begin van de oorlog vindt er weinig overleg plaats tussen vertegenwoordigers van Rusland en Oekraïne. Wel hebben de twee landen de afgelopen maanden vaker gevangenen uitgewisseld. Zo wisselden Rusland en Oekraïne begin deze maand elk 107 strijders uit. Ook sloten Oekraïne en Rusland met behulp van Turkije en de VN een deal over de graanexport via de Zwarte Zee.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.