Kiev dag na zware beschietingen nog grotendeels zonder stroom

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Een groot deel van de inwoners van de Oekraïense hoofdstad Kiev zit donderdag nog zonder elektriciteit, na de zware Russische beschietingen van een dag eerder. Dat schrijft burgemeester Vitali Klitsjko op zijn Telegram-kanaal. De schade aan de watervoorzieningen is inmiddels hersteld.

Herstel van de elektriciteit zal langer duren, omdat dit afhankelijk is van schade elders in het land. "70 procent van de hoofdstad zit nog steeds zonder elektriciteit", schreef de burgemeester in de ochtend. Miljoenen inwoners brachten de nacht door in temperaturen rond het vriespunt.

Volgens de Oekraïense luchtmacht heeft Rusland woensdag ongeveer zeventig raketten op Oekraïne afgeschoten. Rusland ontkent dat de stad Kiev doelwit was. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken zou alle eventuele schade in de hoofdstad het gevolg zijn van "vallende raketten van buitenlands en Oekraïens luchtafweergeschut gepositioneerd in woonwijken van de Oekraïense hoofdstad".

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat de aankomende winter "voor miljoenen mensen in Oekraïne levensbedreigend zal zijn", nu het land door Russische beschietingen in de afgelopen weken met enorme schade aan de energievoorziening kampt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.