Vluchtelingenopvang in containers aan Laan van Decima gaat 21 november van start: ’Nieuwe Haarlemmers, jullie zijn welkom’

De vluchtelingenopvang aan de Laan van Decima in aanbouw, eind oktober.© Mediahuis

Tim Engelbart
Haarlem

De witte containers pal naast de Ikea bij treinstation Spaarnwoude staan er al maanden, maar aankomende week worden ze ook echt in gebruik genomen. Dat laat de gemeente weten, die aangeeft dat op 21 november de eerste van de 110 statushouders hun intrek gaan nemen in de tijdelijke locatie.

De statushouders zullen uiteindelijk allemaal een reguliere woning in Haarlem krijgen, maar door de huizencrisis er niet meteen plek voor de nieuwe inwoners. De containerwoningen waren aanvankelijk bedoeld voor Oekraïners, maar dienen nu een ander doel: ze moeten zorgen dat er plekken vrijkomen in aanmeldcentra zoals Ter Apel, en biedt de negen dozijn te huisvesten mensen alvast de gelegenheid te beginnen met hun inburgering en het zoeken naar een baan. Bedrijven in de Waarderpolder zullen bekijken of zij werk hebben voor de statushouders, laat de Industriekring Haarlem weten.

Burgemeester Jos Wienen is trots op de locatie, en heeft warme woorden voor de kersverse inwoners. „Ik heet deze nieuwe Haarlemmers welkom. Vanuit de locatie aan Laan van Decima zullen zij uitwaaieren over de stad en als Haarlemmers deelnemen aan onze samenleving”, hoopt hij.

De containerwoningen hebben een bemande receptie en 24-uursbewaking.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.