Professor Hans Galjaard overleden

Hans Galjaard.© ANP

ANP
LEIDEN/ROTTERDAM

Emeritus-hoogleraar Celbiologie en Humane Genetica en arts Hans Galjaard (87) is overleden.

Dat meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij al jong werd benoemd tot hoogleraar. Galjaard was later veelvuldig in de media om de genetica toe te lichten, iets waar hij geknipt voor bleek. Galjaard studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Leiden en slaagde daar cum laude in 1962.

Medio jaren zeventig van de vorige eeuw raakte hij betrokken bij de oprichting van de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties op het gebied van aangeboren en erfelijke aandoeningen (VSOP). Van daaruit is veel aandacht besteed aan voorlichting daarover. Galjaard heeft volgens het Erasmus bijna duizend voordrachten gehouden in alle continenten. Ook werkten zijn organisatie en hij mee aan meer dan vijftig televisieprogramma's, bijvoorbeeld bij de NCRV over nieuwe technieken voor prenatale diagnostiek en morele dilemma’s.

In 2011 maakte Galjaard voor Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een tentoonstelling over ’Schoonheid in de wetenschap’, zoals de titel luidde. Hans Galjaard is de vader van omroepman Erland Galjaard.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.