Leidse hoogleraar Tim de Zeeuw was ’neerbuigend’ en ’ongepast’

Het Huygens Laboratorium, het gebouw van de faculteit van wiskunde en natuurwetenschappen.© Foto Hielco Kuipers

Anne de Vries en Annalaura Molducci
Leiden

Het was een publiek geheim dat de Leidse hoogleraar Tim de Zeeuw ‘vies en eng’ was, vertellen vrouwen die tijdens hun carrière met hem in aanraking kwamen aan Leidsch Dagblad.

Lees ook: Reacties op in opspraak geraakte sterrenkundeprofessor: ’Publiek geheim dat De Zeeuw vies en eng was’

Volgens een oud-docent van de universiteit die met De Zeeuw in de jaren negentig in de faculteitsraad zat, gedroeg hij zich ’autoritair en arrogant’ en deed hij neerbuigend tegen vrouwen. „Ik vond hem echt heel naar en liep als het even kon met een boog om hem heen.”

In mei van dit jaar besluit de universiteit al wegens meerdere klachten van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag over De Zeeuw om de hoogleraar de toegang tot de universiteitsgebouwen te ontzeggen. Naar aanleiding van het onderzoek door een onafhankelijke Klachtencommissie wordt deze maatregel een half jaar later definitief gemaakt.

Enkele minuten na de onthulling van de naam van de hoogleraar sterrenkunde, delen meerdere oud-collega’s, medewerkers en ’omstanders’ van De Zeeuw hun ervaringen op sociale media. De astronomiegemeenschap is ’niet verbaasd’ over de onthulling.

Aangeraakt

De beschuldigingen jegens De Zeeuw zijn wijdverspreid. Een promovenda aan het European Space Observatory, het prestigieuze Europese astronomische onderzoeksinstituut waar De Zeeuw van 2007 tot 2017 directeur generaal was, vertelt hoe ze in die tijd herhaaldelijk door de hoogleraar ongepast wordt aangeraakt. Ook zoekt hij haar regelmatig op in haar eigen kantoor.

Onderling waarschuwen vrouwelijke collega’s elkaar dat ze niet alleen met hem moeten zijn. „Ik ben niet getraumatiseerd en wat hij bij mij heeft gedaan was niet het ergste dat er kan gebeuren, maar ik kan absoluut bevestigen dat wat mij overkwam niet op zichzelf staat”, vertelt de promovenda.

Het ESO ontneemt De Zeeuw woensdagavond alle toegang tot ESO-faciliteiten. Het Max Planck Instituut voor Buitenaardse Natuurkunde ontslaat De Zeeuw woensdagmiddag per direct uit zijn functie als ’Associated Senior Scientist’.

De Zeeuw reageert tegen deze krant op de beschuldigingen met ’spijt en excuses’. „Het spijt mij zeer dat mensen gedragingen van mij als negatief hebben ervaren. Daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan. Ik kan mij niet vinden in het besluit van het college van bestuur. Wel zie ik in dat ik in de afgelopen periode zo nu en dan onaangenaam en ongeduldig ben geweest op een ouderwetse manier, die niet meer past in de huidige tijdsgeest.”

Lees ook: Reacties op in opspraak geraakte sterrenkundeprofessor: ’Publiek geheim dat De Zeeuw vies en eng was’

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.