Ontvoeringspoging Belgische minister komt uit 'hoek drugsmaffia'

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

"Alles wijst erop dat het uit de hoek van de drugsmaffia komt", dat zegt de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne donderdagavond bij OP1 over de poging hem te ontvoeren. Hij moest onderduiken na concrete aanwijzingen dat de drugsmaffia hem wilde ontvoeren. "Ik denk dat we in een nieuwe fase zijn beland. Dat is de fase van het narcoterrorisme."

Details over de aanwijzingen deelt Van Quickenborne niet. "Het onderzoek loopt nog volop", waarbij de minister ook benadrukt dat wordt samengewerkt met Nederlandse justitie. Onduidelijk is ook nog of de opdracht voor de ontvoering uit Nederland komt.

Zaterdag 24 september werden drie Nederlanders van 20, 29 en 48 jaar aangehouden in Den Haag en Leidschendam voor de ontvoeringspoging. De vierde verdachte, een 21-jarige Nederlander, werd zondagmiddag 25 september aangehouden op straat in Den Haag.

De Belgische politie had de verdachten gevolgd vanaf het huis van Van Quickenborne in Kortrijk tot aan de Nederlandse grens. Bij het huis hadden ze een auto achtergelaten. Daarin zijn volgens Belgische media een automatisch geweer en flessen met benzine gevonden. De bewindsman meldde zelf in een videoboodschap dat de Belgische autoriteiten een ontvoering hadden verijdeld.

Eind oktober beslist de Internationale Rechtshulpkamer of de vier verdachten worden overgeleverd aan België. Zij verzetten zich daartegen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.