De tabaksindustrie kost 700.000 Europeanen jaarlijks het leven: het is daarom hypocriet dat ze waarschuwen voor terrorisme (21 doden) | Commentaar

In 2020 overleden 21 Europeanen door terrorisme en 700.000 door roken.© Archieffoto Wim Egas

Roy Hazenoot

’Dure sigaret helpt terrorist’, kopte deze krant woensdag. De Nederlandse tabaksindustrie schreeuwt moord en brand omdat terroristisch gespuis veel geld met de verkoop van illegale rookwaar verdient. In orde van ergheid is dat vergelijkbaar met een pyromaan die een winkeldief bij de wijkagent verraadt, terwijl achter hem de winkel in lichterlaaie staat. In 2020 overleden 21 Europeanen door terrorisme en 700.000 door roken. Serieus tabaksindustrie: wie of wat is hier nu het echte probleem?

De rookbranche is notoir onbetrouwbaar. In vergelijking met de makers van sigaretten is Vladimir Poetin qua eerlijkheid een heilige. De westerse tabaksindustrie heeft het produceren van nepnieuws net zo goed geperfectioneerd als het produceren van giftige staafjes uit organisch en chemisch materiaal. De leugens vliegen al meer dan een halve eeuw net zo snel de bestuurskamer uit als sigaretten uit de fabriek.

Nepnieuwsfabriek

Dat begon in 1953. In dat jaar richtte de ’Big Tobacco’ in New York onder de naam Tobacco Industry Research Committee een nepnieuwsfabriek op om onderzoeken waaruit bleek dat roken longkanker veroorzaakte te ontkrachten.

Uit eigen geheim onderzoek wisten de grote tabaksbedrijven al tientallen jaren dat nicotine verslavend was en dat hun klanten dus verslaafden waren, maar alsnog beweerden de ceo’s van die bedrijven tot in de jaren ’90 het tegendeel. Het publiek werd op grote schaal misleid zodat de fabrikanten hun zakken konden blijven vullen - tot op de dag van vandaag.

Prachtig citaat

Een prachtig citaat uit het artikel van woensdag laat zien hoe ver de tabaksindustrie is losgezongen van de realiteit. ,,We hebben in het verleden gezien dat er afval en medicijnresten zitten in illegale sigaretten. Het is troep wat de mensen kopen.” Alsof in de legale staafjes naast tabak geen toegevoegde troep zit. Een samenvatting: ammoniak (giftig), cellulosevezels (kankerverwekkend), furfural (versnelt ontwikkeling tumoren), propyleenglycol (irriteert luchtwegen en ogen) en nog 70 (!) andere schadelijke stoffen.

Kortom, beste tabaksindustrie, ook het legale spul is schadelijk. Dus als het jullie niet om de portemonnee maar om de longen van jullie klanten te doen is, stop met het fabriceren en verkopen van jullie verslavende, ziekmakende en zeer dodelijke product, want jullie terroriseren de volksgezondheid en daarmee ook de samenleving.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.