Bewegend Verleden: rijen dik en op de daken voor Haarlem 700 jaar

Wachten op de optocht.

Kijken op het dak aan de Grote Markt naar de turnwedstrijd.

De verpleegkundigen wachten op het kleinste balkon op de optocht.

Optocht op de Grote Markt.

1 / 5
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: Haarlem bestaat 700 jaar.

Zo’n feest als op oude filmbeelden, met zoveel mensen, zie je tegenwoordig niet meer. Heel Haarlem liep in 1946 uit om het 700 jarig bestaan van de stad te vieren.

Rijen en rijen dik zie je Haarlemmers staan op deze beelden van Patriot/Cebufa Smalfilm uit het archief. Mensen staan zelfs op de daken.

Het was natuurlijk ook kort na de oorlog. Haarlemmers zullen zin gehad hebben in festiviteiten na alle ellende.

Eigenlijk viel de verjaardag van de stad nog in het laatste oorlogsjaar. Haarlem kreeg stadsrechten op 23 november 1245. In die maand in 1945 waren er ook wel wat herdenkingsplechtigheden, zoals een herdenkingsavond in het Gemeentelijk Concertgebouw, een proclamatie van de waarnemend burgemeester vanaf het bordes van het stadhuis en een boomplantdag.

Maar het échte feest vond het jaar daarop plaats. Waarom? Heel simpel. Ze vonden het in november te koud en slecht weer voor een groot feest.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de startblokken voor de optocht.

Dus in augustus het jaar er op ging het los. De film in het archief is 33 minuten lang. We hebben hem ingekort. Je mist bijvoorbeeld de beelden van de vele padvinders in de stad, zwemwedstrijden en een wielrenwedstrijd. Maar prachtig zijn de beelden van al die mensen, wachtend in de nog steeds herkenbare straten op de grote optocht. Waar ook prins Bernhard naar stond te kijken op het bordes van het stadhuis.

Lees ook: Nieuwe Haarlemsche Courant, 10 augustus 1946: Historie en romantiek in Haarlemse straten

De beelden beginnen met een turnwedstrijd voor het stadhuis. Daar is een enorm hoge tribune gebouwd. Dat is niet genoeg: er staan zelfs kijkers op een dak van een pand aan de Grote Markt. ’s Avonds gaat het feest verder met kermis en een toneelspel in de open lucht, ook weer bij het stadhuis. En we sluiten naturlijk af met vuurwerk!

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Lees ook: Het Haarlemse stadsrecht is echt! | Uit de tijd

Lees ook: Haarlem 775: de stad is jarig, massaal gaat de vlag uit [video]

Lees ook: Jarig Haarlem trakteert inwoners op taart bij zijn 776e verjaardag, aangesneden door burgemeester Jos Wienen en af te halen bij het Noord-Hollands Archief

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.