Haarlemmers helpen Haarlemmers: Arek wil graag een fiets om zijn been te trainen

Arek wil graag een fiets.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Frenk Klein Arfman

Arek Lesniewski (36) kwam als prille twintiger naar Nederland. Het plan was terug te keren naar Polen, maar Nederland beviel zo goed dat hij bleef. De huisschilder kent momenteel echter moeilijke tijden. Door een zwaar ongeluk heeft hij al jaren last van zijn been. Hij wil graag een fiets, om zijn been te trainen. Kosten: rond de 250 euro.

In zijn knusse huisje in Haarlem vertelt Arek hoe en waarom hij naar Nederland kwam. „Ik kom uit een klein dorp in Polen. Na het afronden van de middelbare school kon ik daar met geen mogelijkheid werk vinden. In grote steden als Warschau lukt dat veel jongeren nog wel. Maar ik kom uit Sępolno Wielkie, en daar was gewoon helemaal geen werk te vinden.” En hij wilde juist graag wat geld verdienen om zijn huwelijk met Magda, die hij op school leerde kennen, te kunnen betalen.

„Mijn zus woonde destijds al twee jaar in Nederland. Zij was haar vriend achterna gereisd. Dat maakte de stap voor mij wat makkelijker. Ik heb de eerste drie, vier jaar bij mijn zus gewoond en al die tijd hard gewerkt. Mijn plan was terug te keren zodra ik genoeg had verdiend voor ons huwelijk.”

Verslingerd

Maar gaandeweg raakte hij verslingerd aan Nederland. Het beviel hem hier beter dan in Polen. „Waarom? Nou, om alles eigenlijk. De mensen hier zijn alleen al veel meer open en vriendelijk. Als ik hier in de stad loop, zeggen mensen gedag. In Polen is dat een heel ander verhaal.” Hij doet, terwijl hij koffie zet voor het bezoek, voor hoe Polen volgens hem door de stad lopen. Zijn hoofd hangt omlaag, de armen langs het lichaam. „Ze hebben teveel zorgen. Het ging een tijdje beter, maar toen was er eerst corona, daarna de oorlog vlakbij onze grenzen en vervolgens de financiële crisis. In Polen zijn veel zaken nu bijna onbetaalbaar voor de gewone mensen.”

Lees ook: Haarlemmers helpen Haarlemmers: Martien wil graag weer een kantoortje om andere mensen te helpen

Maar het valt voor hem, zijn vrouw Magda en hun zoon Tomek (6) in Nederland momenteel ook niet mee. Mede omdat Arek last had en heeft van - vooral - zijn rechterbeen, wat zijn werk als huis- en binnenschilder een stuk zwaarder maakt. En er is ook nog eens minder werk. „Veel mensen stellen vanwege de crisis de schilderwerkzaamheden nu uit. En schilderwerk buiten kan met dit weer op dit moment al helemaal niet.”

Door zijn zwakke rechterbeen moet hij voorzichtig met zijn energie omgaan. Door een zwaar ongeluk op de motorfiets in 2013 sukkelt hij al jaren met - uiteindelijk vooral - zijn rechterbeen. „Het gebeurde in Polen. Ik reed op de motor op een afgelegen weg, niet zo hard, en ging een bocht om. Daar sneed een auto teveel naar binnen en kwam recht op me af. Aan de rechterkant was een berm vol met bomen, dus in een reflex stuurde ik de andere kant op. De auto raakte me echter nog hard en ik viel. De auto bleek te zijn doorgereden, hoorde ik later. Ik weet alleen nog dat ik viel. Het volgende dat ik me herinner is dat ik wakker werd in het ziekenhuis.”

Van alles gebroken

Hij had van alles gebroken, zijn armen en benen. Drie zware operaties leverden hem een kleine metaalwinkel in zijn been op. Daar liep hij jaren mee rond. Zijn rechterbeen ging steeds krommer staan omdat hij, door de pijn, dat been probeerde te ontlasten. „Dat been is inmiddels ook drie centimeter korter dan het andere been.”

Onlangs bleek een nieuwe operatie noodzakelijk. Al het ijzer werd uit zijn been verwijderd, Hij heeft het bewaard en legt het op tafel. Enkele grote ijzeren platen, waar je een fikse plank mee zou kunnen ophangen, en een zak met liefst 56 bouten en moeren. „Ze hebben het in Nederland allemaal uit mijn been verwijderd omdat mijn been krom was gaan staan als een banaan. Ik kreeg steeds meer last van mijn knie.” Helaas leverde de operatie hem ook een bacteriële infectie aan het bot op. „Ik heb drie maanden rust moeten houden. Al die tijd kon ik niet werken. Mijn vrouw heeft een eigen schoonmaakbedrijf. Zij verdient net genoeg om de vaste lasten te betalen. Vroeger verdiende ik ook redelijk. Ik werkte tien uur per dag en dat soms zeven dagen per week. Maar dat red ik nu gewoon niet meer. Ik probeer zoveel mogelijk te werken, doe wat ik kan. Maar het valt niet mee. Ik moet bovendien nóg een operatie ondergaan. Kan ik weer een tijd helemaal niet werken… Die operatie is nodig om nieuw geplaatste ijzeren platen te verwijderen en het bot schoon te maken.”

Lees ook: Haarlemmers helpen Haarlemmers: Femke lijdt aan een progressieve hersenziekte. Ze wil graag een duwrolstoel om haar vrijwilligerswerk beter te kunnen doen

Tot die tijd moet hij zijn been zoveel mogelijk trainen. Om de spieren sterker te maken en het been soepel te houden. „En daarom zou ik heel graag een fiets willen hebben. Ik heb wel een hometrainer, maar zou ook graag buiten fietsen. Ik krijg fysiotherapie, maar fietsen daarnaast is goed voor dat been. Wat voor fiets maakt me niet uit. Een goede normale tweedehands fiets met versnellingen is prima. Helaas kan ik het geld voor een fiets nu echt niet missen.”

Carolien Vernout wil Femke Schutting graag aan een duwrolstoel helpen

Twee weken geleden vroeg Femke Schutting om een duwrolstoel, die zij wil gebruiken op de dagen dat zij vrijwilligerswerk doet bij Stem in de Stad. Carolien Vernout (64) wil Femke graag helpen.

,,Ik was bezig met wat inhaal leeswerk in een stapeltje kranten die waren blijven liggen, toen ik het verhaal van Femke tegenkwam. Ik werk zelf al jaren in de zorg, en het toeval wil dat ik een jaar of vijftien geleden bij Femke heb gewerkt. Destijds werkte ze nog, in Rotterdam volgens mij. Ik dacht toen al: meisje, wees zuinig op je energie, doe eens rustig met dat lijfje…Maar ik snap het wel, ze wil deel uit blijven maken van de maatschappij. Ik werk nog altijd in de zorg en hoor dit soort verhalen helaas vaker. Iemand heeft een hulpmiddel nodig en moet daar soms bijna om smeken. Hoe moeilijk kan dit nu zijn? Ze vragen echt geen hulpmiddel om het vervolgens stiekem te verkopen op Marktplaats, hoor. Er staan vast ergens duwrolstoelen in een opslag! Het maakt voor haar veel verschil. Met haar rolstoel kan ze niet naar werk, en de scootmobiel is te log om mee te werken. Ik help haar graag om een goede duwrolstoel te krijgen.’’

Over Haarlemmers helpen Haarlemmers

Haarlemmers helpen Haarlemmers is een samenwerking van Haarlems Dagblad en Stichting Stem in de Stad. In deze rubriek roepen wij onze lezers op om in de regio Haarlem mensen te helpen die een steuntje in de rug verdienen. Het gaat nooit om grote bedragen, maar om praktische hulp zoals de aanschaf van noodzakelijke spullen of diensten. Uw eventuele donatie lichten wij met uw motivatie graag toe in de volgende editie van deze rubriek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.