Hoofdverdachte witwaszaak waarin ook Jumbo-baas verdachte is langer vast

ANP Producties | Bron: ANP
Groningen

De 58-jarige hoofdverdachte in de fraudezaak waarin Jumbo-topman Frits van Eerd ook verdachte is, blijft zestig dagen langer vastzitten. De man uit Aa en Hunze zit nog in beperkingen en mag dus alleen met zijn advocaat contact hebben, meldt het OM woensdag.

De man wordt verdacht betrokken te zijn bij diverse constructies waarbij geld en goederen zijn witgewassen. Dit gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM.

De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. Er zijn nog acht andere verdachten, onder wie Frits van Eerd. Vorige week werd bekend dat hij tijdelijk terugtreedt als algemeen directeur van supermarktketen Jumbo. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Van Eerd werd vorige week zondag vrijgelaten nadat hij een aantal dagen had vastgezeten. Op meerdere plekken in Nederland zijn doorzoekingen uitgevoerd in een gezamenlijk onderzoek van onder meer de fiscale opsporingsdienst FIOD en het OM. Onder meer de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther werd daarbij doorzocht.

Zes andere verdachten die werden opgepakt in de zaak zijn eerder ook op vrije voeten gesteld. Het gaat om twee vrouwen van 57 en 48 jaar oud uit Gasteren, een 50-jarige vrouw uit Assen, een 33-jarige man en een 46-jarige man uit Assen en een 68-jarige man uit Rosmalen. Ook zij blijven nog verdachten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.