COA en gemeente Westerwolde bevestigen buitenslapers in Ter Apel

ANP Producties | Bron: ANP
Ter Apel

Ondanks een eerder afgekondigd verbod op buiten slapen hebben asielzoekers in de nacht van dinsdag op woensdag de nacht buiten doorgebracht bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat bevestigen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. Of er ook echt geen opvangplek voor hen was, is het COA aan het uitzoeken. Volgens een woordvoerder was tegen middernacht "iedereen binnen". Waarom er later die nacht toch nog mensen buiten waren, is niet bekend.

Eerder zei hulporganisatie MiGreat dat veertig mensen buiten sliepen. De organisatie zei tenten te hebben uitgedeeld aan hen. Handhavers en agenten hebben de tenten woensdag weggehaald vanwege de noodverordening die daar geldt, aldus de gemeente. Volgens een woordvoerder van Westerwolde zouden er tussen de 20 en 25 tenten hebben gestaan.

Dinsdagavond zei het COA nog dat er voldoende opvangplekken beschikbaar waren. Wel was er sprake van "een puzzel". Ook maandag was er "kunst- en vliegwerk" nodig om iedereen onderdak te bieden, zei een woordvoerder eerder.

Maandag gingen de eerste honderd mensen naar het cruiseschip in Velsen-Noord dat het komende halfjaar een basisopvang biedt voor zo'n duizend asielzoekers en statushouders. Dinsdag ging een evengrote groep naar het schip en ook de komende dagen gebeurt dat. Omdat er ook steeds noodopvanglocaties sluiten, zijn medewerkers van het COA nog altijd druk met het vinden van onderdak voor asielzoekers.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.