Hoofddorpse jonge ondernemer (14) loopt vast in regels. Raadsleden bieden hulp aan

De website van Jayden Gauri’s bedrijf.© Beeld Sweeet Bakery

Bart Boele
Hoofddorp

De jonge Hoofddorpse ondernemer Jayden Gauri (14) krijgt hulp van de raadsleden Erik Vermeulen (Forza) en Nikkie Elfers (HAP). Gauri is vastgelopen op regels en tussen instanties en de raadsleden willen dat proces vlottrekken.

Gauri zet met zijn broer Donnell (20) een Surinaams cateringbedrijf op. Daarvoor wil hij evenementen organiseren, maar de Hoofddorper raakt verstrikt in allerlei regelgeving. Om dat aan de kaak te stellen kwam hij inspreken bij de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Met zijn in 2020 gestarte bedrijf „loop ik tegen dingen aan die horen bij het ondernemerschap”, aldus Gauri. Hij zocht hulp bij de gemeente. „Het is me opgevallen dat onze gemeente zich niet inzet voor de jonge ondernemer.”

Daar wilde hij iets aan doen door hulp aan jonge ondernemers zelf te organiseren. In zijn beleving wil de gemeente daar niet aan meewerken. Gauri’s pogingen om dat op te zetten, zijn daarom mislukt.

In reactie op de inspraak van Gauri zochten raadsleden naar handvatten om hem te helpen. Wat heb je nodig, vraagt Pauline Maat (CDA). Andere informatie dan ik krijg, stelt Gauri. In antwoord op een vraag van Trudie van ’t Hull (VVD) blijkt hij niet bekend te zijn met het project Zaai dat startende ondernemers helpt.

Kastje en muur

Erik Vermeulen vraagt of de Kamer van Koophandel niet een beter beginpunt is voor het bedrijf. Gauri: „Ik ben bij het Ondernemersplein van de gemeente geweest. Die stuurt me naar de Kredietunie, die weer naar de Kamer van Koophandel, die naar het UWV en die naar het Ondernemersplein van de gemeente.” Met andere woorden van het kastje naar de muur.

Wethouder Charif El Idrissi (HAP) zegt dat Zaai er inderdaad is voor hulp aan starters. Ze kunnen een jaar begeleiding krijgen en een ervaren ondernemer als coach krijgen. „Het Ondernemersplein wordt op dit moment verbeterd, met name om starten de ondernemers te helpen”, aldus de wethouder.

Klachten

Dat laatste is geen toeval: veel ondernemers hebben klachten over het Ondernemersplein, dat volgens hen vooral kijkt naar wat er niet kan en niet naar wat er wel mogelijk is.

Erik Vermeulen en Nikkie Elfers nodigen Gauri uit om contact te zoeken zodat ze hem kunnen helpen. Een uitnodiging die in dank wordt aanvaard.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.