Voor het gebouw aan de Stephensonstraat is een nieuw bestemmingsplan nodig voor 96 woningen en een parkeerkelder. Haarlemmers kunnen reageren

Een impressie van de Stephensonstraat 38-46 in de toekomst.

Een impressie van de Stephensonstraat 38-46 in de toekomst.© Gemeente Haarlem

1 / 2
Mireille Sneekes
Haarlem

In het gebouw aan de Stephensonstraat 38-46 in het Houtvaartkwartier komt ruimte voor bedrijven, 96 woningen en een parkeerkelder. Daarvoor is een nieuw bestemmingsplan nodig waar Haarlemmers zes weken op kunnen reageren.

In het pand moeten winkels, horeca en detailhandel zich kunnen vestigen en worden appartementen gebouwd. Het grootste deel van de woningen, namelijk 68, worden sociale huurwoningen. De overige 28 woningen vallen in de vrije sector. Daarbij hoort parkeerruimte onder de grond.

De bouw van de parkeerkelder en de appartementen zijn in strijd met het stedenbouwkundigprogramma. Het nieuwe bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk. De wijkraad Houtvaartkwartier heeft zich over het voorontwerp gebogen en het is open voor inspraak. Haarlemmers kunnen er binnen zes weken op reageren. Ook volgt er een informatieavond.

Type woningen

Haarlem wil voor 2030 10.000 woningen bouwen, daarom wordt onder andere de westkant van het Spaarne volop ontwikkeld. Deze bouw valt binnen het project om Haarlem Zuid-West waar veel (duurzame) nieuwbouwwoningen moeten komen waarvan 50 procent sociale huur. Binnen dit project is het aantal hoger: namelijk ruim 70 procent.

De woningen in de vrije sector worden niet heel groot. Het gaat om 21 studio’s van maximaal 44 vierkante meter, drie kleine appartementen die zo’n tien vierkante meter groter zijn en vier twee- of driekamerappartementen van maximaal 75 vierkante meter.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.