Nooit meer een tik uitdelen aan Darth Maul

Darth Maul.

1 / 2
Nancy Ubert

Denk je met het lichtzwaard de gevaarlijke slechteriken van de Dark Side uit te schakelen, kun je het spel niet meer spelen... Star Wars Jedi challenges wordt door leverancier Lenovo niet langer up-to-date gehouden.

Beau, kleinzoon van het echtpaar Rijkelijkhuizen uit Leimuiden kocht een jaar geleden via Marktplaats een futuristisch spel: Star Wars Jedi Challenges. Om het met speciale bril en zwaard te gebruiken, heb je een app nodig. Lenovo heeft de app dit jaar uit de digitale winkels gehaald. Beau kan het spel niet langer spelen. Wat nu, vragen opa en oma die op hun e-mails na maanden wachten nog steeds geen antwoord van Lenovo hebben gekregen.

Helaas; de Star Wars Jedi Challenges-app en uitrusting zijn buiten werking gesteld. Er zijn geen plannen voor toekomstige updates. Productondersteuning wordt niet langer geboden.

Niet meer updaten, mag dat zomaar? Ja en nee. Een paar maanden geleden is een nieuwe wet van kracht gegaan. Die verplicht verkopers van apparaten, software en diensten om updates te blijven leveren zolang dat ’redelijkerwijs verwacht mag worden’. Hoelang je als consument updates mag verwachten, staat in de wet niet concreet beschreven. Bij een dure slimme wasmachine moet je langer op updates kunnen rekenen dan bij de aankoop van een goedkoop spelletje op je telefoon, aldus de overheid die verder ’vaag’ blijft.

Het spel werd eind 2017 op de markt gebracht en ging dus bijna vijf jaar mee. Al vindt Beau het jammer dat hij nooit meer een tik kan uitdelen aan Darth Maul met zijn enge hoorntjes op zijn rode kop, neemt hij ridderlijk zijn verlies. ,,In de tijd dat het wel heeft gewerkt, heb ik het met plezier gespeeld. Ik laat het hier verder bij.’’

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.