Franse politie zet traangas in om Iran-demonstranten te weren

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse politie heeft zondag onder meer traangas ingezet om te voorkomen dat honderden demonstranten zouden oprukken naar de Iraanse ambassade in Parijs. De betogers voerden voor de tweede dag op rij actie wegens de dood van Mahsa Asini in Teheran. Zij stierf na te zijn opgepakt door de Iraanse zedenpolitie, omdat ze niet volgens de strenge voorschriften was gekleed.

De actievoerders riepen onder meer "dood aan de islamitische republiek" en leuzen tegen de hoogste leider van Iran ayatollah Ali Khamenei. Agenten van de oproerpolitie hielden de demonstranten, die met naar schatting 4000 man op het Place du Trocadéro vreedzaam aan hun mars waren begonnen, op weg naar de ambassade tegen en dreef hen met traangas uiteen.

Ook in Londen waren er zondag ongeregeldheden. De politie trad op toen betogers door de afzetting rond het gebouw van de Iraanse diplomatieke dienst probeerden te breken. Verscheidene personen zijn aangehouden omdat een "aanzienlijke groep de intentie had de orde te verstoren", aldus een woordvoerder.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.