Bloemendaal verliest eerste serieuze test van HGC, maar Laurien Boot is tevreden over het vertoonde spel

Jan Warmerdam
Bloemendaal

De bescheiden euforie werd zondag wreed ondersteboven gehockeyd op ’t Kopje. Bloemendaal, dat met zes uit drie een uitstekende seizoenstart kende en dit weekend inging als vierde op de ranglijst, werd door HGC hard terug op aarde gesmakt. De ploeg van coach Dave Smolenaars verloor met 2-3.

,,De wedstrijd tegen HGC wordt de eerste serieuze test voor ons”, wist Smolenaars vorige week na de 0-1 zege op en bij Klein Zwitserland. ,,Dan gaan we echt zien hoe we er voor staan.”

Die insteek werd voorafgaand aan de confrontatie tegen de ploeg uit Wassenaar onderschreven door Laurien Boot (25). De verdedigster, die sinds haar zesde bij Bloemendaal speelt en aan haar achtste seizoen in de hoofdmacht bezig is, zag wel kansen op de derde competitiezege. ,,In de voorbereiding wonnen we van ze, maar dat zegt niets.”

Boot, die naast het hockeyen studeert en haar tweede master strafrecht aan het afronden is, wilde desgevraagd wel uitleggen hoe de vlag er bij de Bloemendaalse vrouwen bij hangt. Het verhaal is genoegzaam bekend. Bloemendaal verwelkomde afgelopen zomer Maria José Granatto (Argentinië), Tyler Lench (Nieuw Zeeland) en Sonja Zimmerman (Duitsland). Drie internationaal gelauwerde hockeysters die het niveau van ’Damus’ omhoog moet krikken en een bijdrage moeten leveren aan de doelstelling die al jaren wordt uitgevent maar nog niet werd gerealiseerd: een solide middenmoter zijn in de hoofdklasse.

Bezieling

,,Die meiden kunnen goed met de stick en bal overweg en zijn tactisch sterk”, aldus Boot. ,,Hun gedreven manier van topsport beoefenen heeft ook effect op mijn spelniveau en dat van andere speelsters in de groep. Er wordt harder en met meer bezieling getraind. Er moet steeds een stapje bij en het niveau stijgt zichtbaar.”

De nabijheid van Zimmerman in de Bloemendaalse verdedigingslinie noemt zij prettig. ,,Zij neemt door haar spel en inzicht druk bij mij en anderen weg, waardoor er meer ruimte vrij komt om te leren.”

Tegen HGC werden Boot en haar medespelers direct met de neus op de feiten gedrukt. Na tien minuten stond er 0-2 op het scorebord. ,,Onze start was gewoon beroerd”, sipte Boot na afloop. ,,We gaan het er nog wel met elkaar over hebben hoe dat kwam.” Na de tweede Haagse treffer rechtte de thuisploeg evenwel de rug en nog voor rust werd de achterstand weggewerkt. Demi Hilterman verzilverde twee strafcorners. Na de thee hockeyde Bloemendaal uitstekend, maar een moment van onachtzaamheid werd de ploeg fataal. Margot van Geffen ramde de Haagse winnende achter goalie Danique Visser. Boot: ,,Dat was zuur. Maar we hebben ondanks het verlies toch vooral een positief gevoel over de progressie in ons spel.”

hockey

hoofdklasse vrouwen

BloemendaalHGCx-x

4. Riera 0-1, 10. Lejeune 0-2, 16. Hilterman 1-2 (sc), 27. Hilterman 2-2 (sc), 50. Van Geffen 2-3.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen