Palestijnse president Abbas noemt Israël 'apartheidsregime'

ANP Producties | Bron: ANP
New York

President Mahmoud Abbas van de Palestijnse Autoriteit heeft Israël vrijdag een "apartheidsregime" genoemd. Dat deed Abbas in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Abbas zei niet langer te geloven dat Israël oprecht geïnteresseerd is in vrede met de Palestijnen en dat Israël met geweld de "status quo" in het land wil handhaven. Die status quo vergeleek hij met een "apartheidsregime".

Donderdag zei de Israëlische premier Yair Lapid in zijn speech voor de VN nog te willen werken aan een tweestatenoplossing voor Israël en Palestina. Abbas noemde dat een "positieve ontwikkeling", maar voegde daaraan toe dat Lapids woorden pas waarde krijgen als hij die meeneemt naar de onderhandelingstafel. Het probleem is volgens de Palestijnse leider dat Israël in werkelijkheid "de tweestatenoplossing opzettelijk ondermijnt".

VN-lidmaatschap

Abbas haalde ook uit naar de VN, die volgens hem niets doen om Israël verantwoordelijk te houden voor zijn bezettingsbeleid. Hij eiste van de VN erkenning van een volledig VN-lidmaatschap voor Palestina en een einde aan de "Israëlische bezetting".

De Palestijnse leider besprak ook de dood van de Palestijns-Amerikaanse journaliste Shireen Abu Akleh. Begin september stelde Israël dat onderzoek had uitgewezen dat Abu Akleh "waarschijnlijk onbedoeld" was doodgeschoten door een Israëlische militair. Volgens Abbas werd zij echter opzettelijk gedood door een Israëlische scherpschutter. Abu Akleh, die werkte voor de Arabische zender al-Jazeera, kwam op 11 mei om het leven terwijl ze verslag deed van een Israëlische militaire operatie op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.