Celstraf geëist tegen oud-politieman met hennepkwekerij in Heemstede

© Foto ANP

Internetredactie
Heemstede

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag straffen geëist tegen twee mannen en een vrouw die verdacht worden van het runnen van een hennepkwekerij in een woning in Heemstede. In een periode van 2,5 jaar zouden ze tien keer 160 planten hebben geoogst. Dat leverde per persoon ruim 40 tot 60 duizend euro op.

Eén van de verdachten is een voormalig politieman die tijdens de observatie van de woning door collega’s werd herkend. Tegen hem eiste het OM een onvoorwaardelijke celstraf van zeven maanden. De andere twee krijgen werkstraffen van meer dan 200 uur en voorwaardelijke gevangenisstraffen van twee maanden met een proeftijd van twee jaar.

Kundig

Tijdens de zitting vrijdag zei de officier van justitie dat de politieman nog nooit eerder een misstap had begaan. „Deze man was een kundig en gewaardeerd politieman... Toen duidelijk werd dat hij als verdachte was aangehouden en werd ontslagen als politieman, heeft dat veel impact gehad binnen de eenheid. Maar hij heeft willens en wetens jarenlang hennep gekweekt en geoogst.”

„Hij was de initiatiefnemer voor de kwekerij en heeft anderen erbij betrokken en hen hiermee zwart geld laten verdienen”, ging de officier verder. „Ook heeft hij hier zelf goed aan kunnen verdienen. Zeer kwalijk, zeker voor een politieman. Door zijn handelen heeft de verdachte de criminaliteit in stand gehouden, terwijl hij in zijn andere leven samen met zijn collega’s tegen diezelfde criminaliteit streed.”

Getapt

De politie kwam de hennepkwekerij op het spoor nadat telefoongesprekken waren afgetapt in het kader van een ander onderzoek. De verdachten spraken over de hennepplantage en het verzorgen en knippen van plantjes. Vervolgens is de politie gaan observeren bij een woning in Heemstede, waar bleek dat het dak regelmatig heet was, het stroomverbruik extreem hoog opliep en dat de verdachten daar meerdere malen kwamen om spullen te brengen en op te halen. Eén van de verdachten woonde in het pand waar op zolder uiteindelijk een hennepkwekerij werd ontdekt.

Tijdens de zitting maakte de oud-politieman excuses voor zijn handelen, ook naar zijn voormalig werkgever en collega’s toe. De rechtbank in Haarlem doet op 5 oktober uitspraak in deze zaak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.