Haarlemse Roos de Jong naar WK-finale dubbeltwee

Roos de Jong en Laila Youssifou.© Foto ANP

ANP
Racice

Roos de Jong heeft op het WK roeien in Tsjechië de finale bereikt. De 29-jarige Haarlemse deed dat met Laila Youssifou in de dubbeltwee.

Het duo, vorige maand goed voor zilver op het EK, won de eerste halve finale in 6.52,40 voor Ierland en Duitsland, die zich eveneens plaatsen voor de eindstrijd. De roeisters van Roemenië waren in de tweede halve finale wel fors sneller met 6.46,97.

De Nederlandse skiffeurs Melvin Twellaar en Karolien Florijn plaatsten zich ook overtuigend voor de finale in Racice. Beide Europees kampioenen waren de snelsten in hun halve finale en gaan zondag op voor de wereldtitel.

Twellaar won zijn halve finale in de eenmansboot met ruim twee seconden voorsprong op de Noor Kjetil Borch. In de tweede halve finale waren drie roeiers wel sneller dan Twellaar. Florijn was de beste in haar halve finale, met een voorsprong van eveneens ruim twee seconden op de Australische Tara Rigney. Ze was ook sneller dan de roeisters in de tweede halve finale.

De roeiers van de mannen acht haalden via de herkansingen de eindstrijd. De boot won de tweede heat. Met stuurvrouw Dieuwke Fetter roeiden Abe Wiersma, Niki van Sprang, Lennart van Lierop, Guillaume Krommenhoek, Michiel Mantel, Jacob van de Kerkhof, Mick Makker en Guus Mollee naar een tijd van 5.25,93. De acht veroverde vorige maand op het EK in München het zilver.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen