Telstar vrouwen leren harde lessen bij terugkeer in eredivisie: ’Aan hoe de tegenstander speelde was te zien, dat wij er nog niet zijn’

Samya Hassani van Telstar stuit op keepster Barbara Lorsheyd van ADO Den Haag.© Foto Oranges Pictures / Awe Krijger

Henny Beijer
Den Haag

Neen, van grote teleurstelling over de 4-0 nederlaag tegen ADO Den Haag was bij trainer Marelle Worm niet echt sprake. Eerder van het welkome gevoel, dat de wedstrijd handenvol leerpunten had opgeleverd, waarmee ze dit seizoen verder kan.

“We wisten vooraf niet echt waar we staan”, stelde de oud-speelster van de geel-groenen, die dat shirt tussen 2009 en 2015 droeg. “Aan de manier waarop ADO speelde was goed te zien, dat wij er nog niet zijn. We moeten ons op veel aspecten nog flink verbeteren. Van de andere kant, als ik kijk naar welke stappen we tot nu toe al hebben gezet, dan is dat ook gewoon goed.”

Niettemin liepen de bezoekers binnen 5 minuten al tegen een domper op. Na balverlies op het middenveld kreeg een jagend ADO de gelegenheid de score te openen. In de omschakeling ging de bal via Jaimy Ravensbergen en Nikki IJzerman naar de snelle Lobke Loonen, die vrij voor keepster Kelly Steen de hoek kon uitzoeken.

Het waren vooral ook problemen op het middenveld die de bezoekers parten speelden. Het stond daar vaak niet goed, met als direct gevolg, dat de rappe voorste lijn van ADO regelmatig in de diepte kon worden aangespeeld. “Ze doken steeds goed de ruimte in en werden dan meteen gevaarlijk.”

De omschakeling bleek zondagmiddag sowieso een uiterst krachtig wapen van de ploeg van Sjaak Polak. Vooral Liz Rijsbergen bleek slalommend en op snelheid een plaag voor de Telstar-defensie. Daar stelden hun aanvallende collega’s vrijwel niets tegenover.

Er werd nauwelijks iets gecreëerd. En als het al even richting ADO-doel ging, stonden of eigen slordigheid, of de solide achterste linie van ADO succes in de weg. Typerend was in de 18e minuut de counter, waarin met 3 tegen 1 een simpele crosspass in de voeten van de enige meegelopen ADO-speelster werd geschoven.

Het bleef bij dergelijke schaarse pogingen. Aan de andere kant ging het voor Telstar lange tijd nog goed. Zo werd halverwege de eerste helft een ziedend schot net van richting veranderd. En was ADO ook in de 29e minuut dichtbij; Steen keerde een fraai aangesneden trap richting verre hoek. Zo bereikte de ploeg van Worm toch met een alleszins acceptabele 1-0 achterstand de rust.

Met Mila Lagcher op de plek van Anna Ursem, die na haar blessure slechts een helft kan spelen, was de herstart van de wedstrijd ronduit ongelukkig. Rijsbergen zette in de 49e minuut voor de tweede keer ongehinderd voor; Cloe van de Velde rondde met een droge schuiver af.

“Het lukte ons niet om de tekortkomingen op het middenveld recht te zetten”, constateerde Worm, die toegaf, dat haar selectie er ook steeds minder aan te pas kwam. Ook in de duels: “Dat is een kwestie van enthousiasme. Ze stappen wel in maar pakken dan niet door.”

Het wedstrijdbeeld was en bleef helder: een dominanter ADO, een ijverig, maar onvoldoende tegen dat overwicht opgewassen verweer. Waarbij veelvuldig balverlies van de kant van Telstar wel iets is om intensief aan te werken. De derde treffer van de wedstrijd viel uit een benutte penalty, die volgde op een bestraft duwtje in het Velsense strafschopgebied.

Ook het slotakkoord was voor de thuisploeg. Een keurige voorzet op maat van Liz Rijsbergen belandde voor de voeten van Jaimy Ravensbergen, die met een droge schuiver voor de 4-0 eindstand zorgde. Daar bleef het, ondanks nog een handvol mogelijkheden voor de thuisploeg, tenslotte bij. Want de Haagse defensie gaf ook in de slotfase helemaal niets weg, daartoe niet meer uitgedaagd door de bezoekers.

karakteristiek

ADO Den Haagsc Telstar 4-0

5. Loonen 1-0, 49. Van de Velde 2-0, 63. Loonen 3-0 (pen), 79. Rijsbergen 4-0

ADO Den Haag: Lorsheyd; Vonk, Noordermeer, Nelemans, Van de Velde (88. Raaymakers); Ravensbergen, Douma, Rijsbergen; Loonen (67. Van Oosten), IJzerman (85. Wammes), Van der Wal (88. Van Raay)

SC Telstar: Steen; Hermans, Ursem (46. Lagcher), Van Zelst (78. Vader), Kruijthof (85. Wierda); Coady, Prins, Bruinenberg; Hassani, Donker, Drost

Meer nieuws uit Telstar

Meest gelezen