Valse start voor Kennemer Combinatie tegen Paul Keres

Jan Bey
Utrecht

De start van de landelijke schaakcompetitie in de meesterklasse verliep voor de Kennemer Combinatie (KC) zoals te doen gebruikelijk in mineur.

De uitwedstrijd tegen promovendus Paul Keres (Utrecht) werd teleurstellend met 6.5-3.5 verloren. Dat ondanks een aantal versterkingen in het Haarlemse meesterklasseteam, in de vorm van de grootmeesters Ivan Sokolov en Friso Nijboer, alsmede de twee jonge talentvolle meesters David Pardo Simon (Spanje) en Khoi Pham. Spelend teamleider Pieter Roggeveen: „We verliezen al zo’n zes jaar op rij in de eerste competitieronde. We weten niet waar dat aan ligt, maar er is hoop voor de toekomst nu we met de grootmeesters Sokolov en Klein twee sterke trainers hebben aangetrokken. Sokolov zal online training geven, maar we hopen later dat hij nog gaat spelen.”

De wedstrijd verliep in eerste instantie positief voor KC. De 16-jarige kandidaat-meester (IM) Eline Roebers had vanwege haar deelname aan het WK-jeugd vooruit gespeeld en gewonnen. Roggeveen: „We hebben voor het eerst een stelletje in het team, want Eline’s vriendje, de 17-jarige Khoi Pham, is eveneens een sterke jonge speler en bracht met zijn remise de stand voor ons op 1.5-0.5. Daarna liepen we verder uit naar een goede 3-1 voorsprong door de fraaie partijwinst van de 20-jarige kandidaat-grootmeester Liam Vrolijk en een remise van Nijboer. Pas daarna ging het mis.”

Roggeveen had graag gezien dat zijn teamgenoten hun slechte openingszetten konden wegwerken, maar dat lukte niet. Zelf wist hij lang stand te houden, maar zag achtereenvolgens David Pardo Simon, Tyro Bekedam, Tex de Wit en Onno Elgersma in taaie gevechten het onderspit delven. Ook Roggeveen zelf moest uiteindelijk opgeven, nadat Esper Baar nog met een remise een halfje had binnengebracht. Roggeveen: „Jammer, maar overall gezien ook een verdiende nederlaag.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen