Personeelstekort, ziekteverzuim en thuiswerkende passagiers leiden tot minder bussen in IJmond en Haarlem

Stationsplein Haarlem.© Archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Susanne Moerkerk
IJmond/Haarlem

Busreizigers in Haarlem en de IJmond moeten het tot eind september doen met minder bussen.

Na het loslaten van de coronamaatregelen en de zomervakantie blijven de reizigersaantallen nog achter op het aantal passagiers voor de pandemie. Volgens een woordvoerder van Transdev zit inmiddels ongeveer tachtig procent van dat aantal reizigers weer in de bus. „In Haarlem-IJmond is het aantal ritten wat afgeschaald. We rijden daar een zomerdienst-plus-regeling. Dat zijn de zomerdienstritten, plus de ritten voor scholieren en een aantal ritten waar het aantal reizigers hoog is.”

Het afschalen van de hoeveelheid ritten heeft deels te maken met het personeelstekort. „Laatst hadden we een ’ik bestuur de bus-dag’ waar veel animo voor was en we betalen de opleiding tot buschauffeur. Toch hebben we een tekort, dat is een probleem. Ook is het ziekteverzuim substantieel hoger dan voor corona”, zegt de woordvoerder.

Alle lijnen worden gereden, verzekert zij. „De frequentie is wel lager. Dat doen we zodat reizigers niet onverwacht met rituitval te maken krijgen en de dienstregeling dus wel betrouwbaar is. Bij heel drukke lijnen wordt aan de hand van data gekeken of er extra bussen ingezet kunnen worden.” De beste garantie op een zitplek is buiten de spits te reizen. „Mijden en spreiden. Het mijden van de spits en het spreiden van de reistijden.”

De zomerdienst-plus blijft van kracht tot eind september de winterdienst in gaat.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.