Haarlemmers met stil protest op de bres voor asielkinderen: ’Geen uitstel van gezinshereniging voor statushouders’

© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Haarlemmers hebben donderdagavond op de Grote Markt geprotesteerd tegen de nieuwe asielplannen van het kabinet. Ze willen dat het kabinet de aanscherping van de regels voor gezinshereniging van migranten inslikt.

Jo Nolet is een van de demonstranten en heeft het spandoek gemaakt met de tekst ’Geen uitstel van gezinshereniging voor statushouders’. Het kabinet wil dat gezinshereniging pas mogelijk wordt als de migrant een huis heeft. Dit vanwege de grote woningnood.

Nolet is het daar niet mee eens en wil de mensen met het stille protest en de spandoeken ’wakker schudden’. ,,Vorige week donderdag zijn we ermee begonnen. De mensen schieten ons aan en vragen waarom we daar staan. Dat leggen we dan uit.’’ Belangstellenden krijgen van de actievoerders een flyer mee met de boodschap dat de vluchtelingen opdraaien voor de fouten van de regering.

(Tekst gaat door onder de foto)

Protest op de Grote Markt.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Tegen aanscherping van de regels voor gezinshereniging zijn ook juridische bezwaren, maar de Haarlemse is bang dat het kabinet het er ’door wil rommelen’. Het komt bovenop de wantoestanden in de opvanglocatie in Ter Apel, waar asielzoekers buiten moeten slapen. ,,Dat plan tegen gezinshereniging is voor ons de druppel die de emmer doet overlopen’’, zegt Nolet. ,,Onze woede groeit.’’

De groep demonstranten wil elke donderdag op de Grote Markt terugkomen. De sympathisanten demonstreerden er eerder ook voor om te zorgen dat vijfhonderd asielkinderen uit Griekse opvangkampen in Nederland welkom zouden zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.