Referenda over inlijven bezet Oekraïne mogelijk in november

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De regeringspartij Verenigd Rusland heeft voorgesteld op 4 november referenda te houden in Oekraïense gebieden die door het Russische leger worden bezet, met als doel ze in te lijven. "Donetsk, Loehansk en vele andere Russische steden zullen eindelijk terugkeren naar hun thuishaven", aldus partijtopman Andrej Toertsjak.

"Het zou juist en symbolisch zijn" om de stemmingen te houden op 4 november, de Russische Dag van Nationale Eenheid" vindt de secretaris-generaal van de partij die achter president Vladimir Poetin staat. Die dag verenigt "ons allen in de ruimte van de Russische wereld", zegt hij op de website van de partij.

Na Toertsjaks oproep lieten de door Rusland aangestelde autoriteiten in de regio Cherson weten voorbereidingen te treffen voor een volksraadpleging. Rond die zuidelijke havenstad wordt hard gevochten, waarbij het Oekraïense leger af en toe succesjes boekt. In Melitopol, een stad in de zuidelijke regio Zaporizja, maakten de pro-Russische autoriteiten al in juni bekend een referendum over toetreding tot Rusland voor te bereiden.

De referenda stonden oorspronkelijk voor deze maand op het programma, maar werden uitgesteld omdat Russische troepen er nog niet in geslaagd zijn de volledige controle over de gebieden te krijgen. In 2014 annexeerde Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim, nadat daar een referendum was georganiseerd over aansluiting. Dat wordt internationaal niet erkend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.