Oud-topman NAM ontkent plan om te snoeien in schadekosten

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De voormalige baas van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ontkent in een moeizaam verhoor door de parlementaire enquêtecommissie dat de NAM heeft gewerkt aan een plan om te snoeien in de kosten voor afhandeling van aardbevingsschade. De commissie hield Gerald Schotman (tussen 2014 en 2018 ceo van de NAM) een memo voor van moederbedrijf Shell waarin het plan staat beschreven.

In zijn verhoor hamerde Schotman steeds op het belang van een ruimhartige regeling voor bevingsschade in Groningen. "Snapt u dan dat als ik een Shell-memo tegenkom waarin staat dat Shell in 2016 van plan is kosten van onder meer schadeherstel flink terug te dringen, dat ik denk: dat heeft niets meer met ruimhartigheid te maken?", vroeg commissielid Barbara Kathmann (PvdA) daarop. Het zou gaan om een voorstel om de kosten met een derde te verminderen.

"Ik herken me niet helemaal in dat citaat. Dat is even de struikeling die ik heb", reageerde Schotman. Hij zei geen weet te hebben van het plan. "Ja, het is een memo van Shell. Ik heb 'm hier", aldus Kathmann. Het gebeurt vaker dat de enquêtecommissie documenten heeft die nog niet openbaar zijn: de commissie kan stukken opeisen, en ontving al honderdduizenden documenten van tientallen organisaties voor het onderzoek dat voorafging aan de verhoren.

Memo

Commissielid Peter Kwint (SP) wees Schotman erop dat het niet zomaar een idee was van aandeelhouder Shell dat in het memo staat beschreven. In het stuk staat dat het gaat om een plan van de NAM zelf, waar Schotman toen aan het roer stond. "Wij hebben nooit gewerkt aan beperken van schadekosten", hield Schotman vol. Hooguit werd er "gekeken of het efficiënter kan".

Shell zegt in een reactie dat het memo gaat "over hoe kan worden bespaard op de overhead- en uitvoeringskosten van schadeafhandeling en versterking". Het bedrijf wilde vooral dat een groter deel van het geld dat opzij werd gezet voor schadeafhandeling hier ook daadwerkelijk aan werd uitgegeven, aldus de oliemaatschappij.

Verhoor

Voormalig ceo Schotman (nu op een topfunctie bij Shell) werd meer dan drie uur lang gehoord door de commissie, die niet altijd genoegen nam met zijn antwoorden. Commissievoorzitter Tom van der Lee (GroenLinks) merkte aan het einde van het verhoor op dat het hem was opgevallen dat "u op een aantal punten niet helemaal weet hoe het precies is gelopen". Van der Lee vroeg zich af hoe ver Schotman als ceo afstond van het beleid rond de aardbevingen.

De commissievoorzitter constateerde ook dat Schotman tijdens het verhoor "heel vaak het woord gevoel gebruikt" heeft, terwijl de NAM en Schotman zelf zeer technisch te werk gingen. Dat laatste erkende de voormalige NAM-baas. Maar "we hebben echt geprobeerd het beste te doen" voor de Groningers.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.