Premier Truss zet in eerste vragenuurtje in op Britse energie

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse premier Liz Truss is van plan meer olie en gas uit de Noordzee te winnen en meer te investeren in kernenergie. "Ik wil dat we meer eigen energie opwekken en gebruiken ", zei ze woensdag tijdens haar eerste vragenuurtje in het parlement.

Truss zei tegen het opleggen van een tijdelijke belastingverhoging op de winsten van energiebedrijven (windfall tax) te zijn om zo de hoge ​​energieprijzen aan te pakken. "Ik ben tegen zo'n aanpak. Ik geloof dat het verkeerd is om bedrijven ervan te weerhouden om in het Verenigd Koninkrijk te investeren," zei Truss, die vervolgens beloofde donderdag een plan te presenteren waarmee ze mensen wil helpen de stijgende energierekeningen te betalen.

Truss sprak daarentegen wel een voorkeur uit voor belastingverlagingen voor het bedrijfsleven. Die zouden immers leiden tot meer investeringen in de Britse economie, wat weer tot meer werkgelegenheid zou leiden. Leden van oppositiepartij Labour wierpen onder luid gejoel tegen dat dit tot fors lagere belastinginkomsten zal leiden, waarvoor werkende Britten uiteindelijk moeten opdraaien. Zij zetten liever in op lastenverlichting voor door inflatie getroffen burgers dan op "miljarden ponden voor Amazon", zoals een Labour-lid het verwoordde.

Brexit

Ook ging Truss uitgebreid in op vragen over het zogeheten Noord-Ierse Protocol. Daarin werd na de brexit afgesproken dat Noord-Ierland deel zou blijven uitmaken van de Europese interne markt, ondanks dat Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het akkoord leidt er onder meer toe dat goederen die van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland gaan door de douane worden gecontroleerd in de lucht- en zeehavens van Noord-Ierland. Volgens de Britse regering is die afspraak onwerkbaar. Truss zei die situatie te willen "oplossen" door met de Noord-Ieren en Brussel te onderhandelen over wijzigingen in het protocol, zonder over die wijzigingen in detail te treden.

Gevraagd of het niet zaak is om eerst nieuwe verkiezingen uit te schijven alvorens ingrijpende maatregelen door te voeren, zei de kersverse premier: "Wat het Britse volk wil, is een regering die gaat doen wat ik als premier vastbesloten ben te doen: de energiecrisis oplossen, onze economie op gang brengen en ervoor zorgen dat mensen doktersafspraken kunnen krijgen", zei Truss. "Daar ligt mijn focus."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.