Minister: ’Ga naar de politie!’ Nog geen aangiften grensoverschrijdend gedrag bij Formule 1

Afgelopen weekend vond de Dutch Grand Prix plaats. Meerdere vrouwen deden melding van grensoverschrijdend gedrag tijdens het evenement.© ANP/Ramon van Flymen

Mireille Sneekes
Zandvoort

Bij zowel de politie, de fanclub Formule 1 vrouwen en het circuit van Zandvoort zijn meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnengekomen tijdens de Dutch Grand Prix afgelopen weekend. De meldingen hebben nog niet tot aangiften geleid.

Hoeveel meldingen er bij de politie binnenkwamen, kan een woordvoerder niet zeggen. Wel was het aanleiding om te onderzoeken of dit strafrechtelijk opgepakt kan worden. Op die manier kunnen de meldingen alsnog leiden tot aangiften.

Lees ook: Tientallen vrouwen melden grensoverschrijdend gedrag tijdens Formule 1: ’Ik ben inmiddels gestopt met tellen’

De woordvoerder zegt dat de politie bovendien informatie over de meldingen deelt met de organisatie van de Dutch Grand Prix. Zij kan aan de hand daarvan proberen dit soort incidenten te voorkomen.

Aangiften volgen

Volgens Svenja Tillemans, oprichter van de fanclub Formule 1 Vrouwen, gaat een aantal vrouwen nog aangifte doen. Tillemans meldt dat dinsdag tientallen vrouwen zich bij de club hebben gemeld. Voor woensdag geldt ongeveer hetzelfde aantal. Het deel van de vrouwen dat aangifte gaat doen, heeft daarvoor zowel voor deze als volgende week een afspraak gemaakt.

Via een speciaal telefoonnummer konden vrouwen die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend zich ook bij het circuit melden. Maandagavond was langs die weg één melding binnengekomen.

Yesilgöz

Dilan Yesilgöz, de minister van Justitie en Veiligheid (VVD), reageert via Twitter op het nieuws over de meldingen. In een tweet schrijft ze: ’Wat een nare berichten over meldingen van vrouwen die grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren tijdens de F1 in Zandvoort. Doe ajb melding of aangifte. Laat je niet wegjagen uit de racesport, dat zijn dit soort mannen niet waard.’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.