Baltische staten bereiken akkoord om toegang Russen te beperken

ANP Producties | Bron: ANP
Vilnius

De Baltische staten, Litouwen, Letland en Estland, hebben een principeakkoord bereikt om de toegang van Russische burgers te beperken die uit eigen land dan wel vanuit Belarus willen inreizen. De Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics, liet weten dat de maatregelen in de loop van deze maand ingaan.

Er zullen uitzonderingen worden gemaakt, bijvoorbeeld voor mensen die om humanitaire dan wel familiaire redenen komen. Dat geldt ook voor diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. Volgens Rinkevics is het aantal Russische burgers dat de drie landen binnenkomt, de afgelopen maanden en weken "dramatisch" gestegen. "Het is daarmee een kwestie van openbare veiligheid aan het worden, maar ook een thema van politieke en morele aard", zei hij.

De roep om het Russische burgers lastiger te maken binnen te komen klinkt al langer. De Europese Unie heeft inmiddels aangekondigd de komst van Russen te gaan bemoeilijken. Het aanvragen van een visum wordt ingewikkelder, tijdrovender en duurder gemaakt. Vooral de oostelijke lidstaten willen de beperkingen nóg zwaarder maken, bijvoorbeeld door helemaal geen visa meer aan toeristen te geven.

Veel landen vinden het onacceptabel dat Russen op hun grondgebied vakantie vieren terwijl Rusland oorlog voert tegen Oekraïne.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.