Online testen voor zelfonderzoek

Happy student thinking about what to study as her major and looking at the options on a blackboard – education concepts© Getty Images

Ed Brouwer

Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Wezenlijke vragen die je jezelf moet stellen als je een studierichting moet kiezen, een baan zoekt of misschien een carrièreswitch overweegt. Online testen kunnen een praktische eerste stap zijn om een beeld van jezelf, van je talenten en je voorkeuren te krijgen.

We zetten een aantal van die (kosteloze) testen op een rij, mogelijk zitten er links bij die je aanspreken en uitnodigen tot diepergravend zelfonderzoek. En als je daaraan geen behoefte hebt, omdat je heel goed weet wie je bent, dan is het ook gewoon leuk om je zelfbeeld bevestigd te zien.

Beroepenvinder

Een handige eerste oriëntatie op beroepen die bij je passen, dat is de beroepenvinder van het UWV op werk.nl. Kosteloos loop je in vijf minuten door een reeks vragen en krijg je een overzicht van beroepen die je vermoedelijk aanspreken.

Bepalen waar je goed in bent, dat begint met maximaal vijf competenties (vaardigheden) kiezen uit een lijst van acht. Beslissingen nemen en anderen aansturen. Samenwerken en met mensen omgaan. Netwerken en presenteren. Vakdeskundig denken en werken. Leren en vernieuwen. Zorgvuldig en systematisch werken. Omgaan met verandering en spanning. Ambitie en presteren. Dat zijn ze. Daarna moet je aangeven in welke sectoren je je thuis voelt, waarna een overzicht oppupt van beroepsgroepen die je vast bevallen en meteen de vacatures die daarin zijn gekoppeld aan de competenties die nodig zijn om die banen goed in te vullen:

https://bit.ly/tst100

Beroepskeuzetest

Wie een second opinion waardevol vindt, kan ook de gratis test invullen van de nationaleberoepengids.nl. Meer dan 2500 beroepen zijn uitgebreid beschreven en gekoppeld aan de test. Het aardige is dat je met wat meer zelfkennis ook kunt kiezen voor de baansuggestietest, die actuele vacatures toont die aansluiten bij jouw competenties en persoonlijkheid:

https://bit.ly/tsta100

Een andere mogelijkheid zijn de beroepskeuzetesten van jobpersonality.com, deze geven ruim 1300 beroepen weer, waarbij je kunt kiezen (hoeft niet) voor een variant toegespitst op vrouwen of mannen:

https://bit.ly/tstb100

Hetzelfde bedrijf biedt ook een kosteloze competentietest aan die in vijf minuten inzicht geeft in je eigenschappen en de uitkomst kun je keurig in een pdf krijgen - ook weer desgewenst gefocust op mannen of vrouwen:

https://bit.ly/tstc100

Ook een mogelijkheid: de professionele beroepskeuzetest van recruitmentbureau Young Capital. De test geeft je aan de hand van dertig of/of-keuzes een goed idee wat voor persoon jij bent en welke beroepen bij jou passen. De test biedt een score per schaal van het RIASOC-model: Realistisch, Intellectueel, Artistiek, Sociaal, Ondernemend en Conventioneel:

https://bit.ly/tstd100

Of doe de online beroepskeuzetest van Randstad. Het uitzendbureau biedt kosteloos nog meer testen die je vertellen wat je sterke of juist zwakke kanten zijn, een persoonlijkheidstest, een drijfverentest en een persoonlijke krachtentest. In ruil voor de laatst genoemde testen vraagt Randstad dat je een account aanmaakt en informatie over jezelf geeft. Je kunt ze vinden met:

https://bit.ly/tste100

Deze beroepskeuzetest geeft aan de hand van vijftien geschetste situaties en hoe jij daarin opereert aan wat jij vermoedelijk in een baan moet zoeken. Verder:

https://bit.ly/tstf100

https://bit.ly/tstg100

Competenties in kaart

Wat ben je voor iemand, welke eigenschappen bezit je en wat betekenen die voor je beroepskeuze? Competentietesten brengen dat heel aardig in beeld. Hier vind je zulke persoonlijkheidstesten:

Loopbaan Centraal, hier moet je uit een lange lijst competenties er tien kiezen waarvan je al weet dat je die hebt. Vervolgens krijg je zo’n veertig of-of keuzevragen om te zien op welke kwaliteiten je vooral scoort. Probeer als vergelijkingsmateriaal ook eens tien andere competenties uit die je ook aanspreken, kijken wat daar dan uitkomt:

https://bit.ly/tsth100

Testcentrum Groei geeft je aan de hand van 66 stellingen inzicht in je competenties als communiceren, organiseren, leiderschap en leren en denken en benoemt je vermoedelijk meest en minst ontwikkelde competentie:

https://bit.ly/tstk100

Persoonlijkheidsprofiel

Iets van een geheel andere orde uit het brede aanbod van testen op de website 123test.nl: aan de hand van tientallen duimpje-omhoog duimpje-omlaag-vragen je persoonlijkheidsprofiel bepalen aan de hand van vragen over je dominantie, invloed, stabiliteit en consciëntieusheid. Als je dat nog niet wist, lees je hier wat de resultaten zeggen over wat voor type je bent:

https://bit.ly/tst100m

Wie hier aardigheid in heeft of resultaten wil vergelijken, kan voor een gratis persoonlijkheidstest op basis van de theorieën van de Zwitserse psychiater Carl Jung ook weer bij 123test.nl terecht. 28 keuzevragen ’Als je naar anderen kijkt dan zie je als eerste hun fouten/goede op’ die een globaal inzicht opleveren wie je vermoedelijk bent:

https://bit.ly/tstn100

Je kunt heel goed ongepland carrière maken, maar de vraag is of je daar gelukkig bij blijft. Bij vervolgstappen in je loopbaan kun je misschien beter uitgaan van je drijfveren. Maar wat drijft en motiveert je in het leven? Daar kom je achter met de test, ook van 123test.nl, carrièreankers aan de hand van 36 of-of vragen (’Snel geld verdienen of inkomensgarantie’):

https://bit.ly/tstp100

Enneagram

Geen test op de website van Carrièretijger maar een grondige uitleg van het Enneagram en wat je er mee kunt om inzicht in je persoonlijkheid te krijgen. Welk van de negen beschreven types ben jij: de perfectionist, de helper, de presteerder, de individualist, de waarnemer, de loyalist, de levensgenieter, de leider of de bemiddelaar? Wat zijn je sterke kanten, wat je valkuilen en wat moet je leren?

https://bit.ly/tstq100

Wie aansluitend toch nog graag een test maakt, kan hiervoor uitwijken naar die van nlp-nu.nl die via 63 willekeurige stellingen (’Ik moet veel van mezelf, voel me verantwoordelijk’) een scorelijst geeft welk van de negen enneagram-types het meest op jou van toepassing is:

https://bit.ly/tstr100

Sneltest werkdruk

Misschien twijfel je nog over verandering van werk, ben je redelijk tevreden maar valt het werk je zwaar. Kan het zijn dat je gewoon te veel werk op je bord hebt geladen? Of dat zo is en wat je er dan aan kunt doen, zie je via de sneltest werkdruk van FNV:

https://bit.ly/tsts100

Burn-out zelftest

Een stap verder is de burn-out zelftest van PsyNed. Aan de hand van 25 vragen krijg je een indruk van je werkstress. Het kan de eerste aanzet zijn van een goed gesprek met een leidinggevende of arts. Je vindt de test hier:

https://bit.ly/tstt100

Of je qua kennis en vaardigheden toekomstbestendig bent, dat kun je testen aan de hand van een niet al te ingewikkelde scan (’Ik kan goed out-of-the box denken’) van Skills Town: je vindt hem hier:

https://bit.ly/tstv100

Salarischeck

Misschien is je salaris een reden om eens rond te gaan kijken. Hoe zijn je verdiensten ten opzichte van beroepsgenoten? Je kunt het hier op loonwijzer.nl gemakkelijk in grote lijnen zelf vaststellen:

https://bit.ly/tstw100

en als je een second opinion wilt, vul dan de vragen in van de salariswijzer van de Nationale Vacaturebank, ontwikkeld samen met de Nijenrode Business Universiteit. Je vindt er meteen een bruto-netto calculator, altijd nuttig om te checken wat je van je salaris overhoudt:

https://bit.ly/tstx100

Al googelend kom je nog veel meer kosteloze testen tegen. Wees wel zuinig met het afgeven van je mailadres om resultaten te krijgen, want het kan zijn dat je dan voorlopig niet van zo’n testaanbieder af bent. En als je het helemaal serieus wilt aanpakken, leg dan contact met een loopbaanadviseur. Je vindt ze op internet, bijvoorbeeld via http://www.werkprikkel.nl of https://www.loopbaanadvies.nl/

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.