Rusland wil extra uitleg over IAEA-rapport kerncentrale Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland heeft "aanvullende uitleg nodig" over het rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) over de kerncentrale van Zaporizja. Buitenlandminister Sergej Lavrov zegt dat vanwege een "aantal problemen" extra informatie is aangevraagd bij de VN-organisatie, meldt het Russische persbureau Interfax.

Het rapport over de Oekraïense centrale werd dinsdag gedeeld. Er staat in welke delen van het complex door beschietingen schade hebben opgelopen. Ook wordt vanwege het aanhoudende geweld gepleit voor een veiligheidszone rond de kerncentrale. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft na publicatie gezegd voor demilitarisatie van het gebied te zijn.

In het rapport wordt geen van de twee strijdende partijen als verantwoordelijke aangewezen. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van de aanvallen. De grootste kerncentrale van Europa werd in maart ingenomen, kort na het begin van de Russische invasie. Bij de door Oekraïners gerunde centrale zijn nu permanent twee IAEA-medewerkers gestationeerd. Een team van de VN-atoomwaakhond kon de kerncentrale vorige week voor eerst sinds het begin van de oorlog bezoeken.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.