Britse premier Truss benoemt nieuwe ministersploeg

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De nieuwe premier Liz Truss van Groot-Brittannië heeft de nieuwe ministersploeg bekendgemaakt. Kwasi Kwarteng wordt minister van Financiën, in het kabinet van Boris Johnson was hij minister van Economische Zaken. James Cleverly is verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken en Thérèse Coffey wordt vicepremier en minister van Volksgezondheid.

Ben Wallace is en blijft de minister voor Defensie. Suella Braverman wordt de nieuwe bewindspersoon op het ministerie van Binnenlandse Zaken en neemt het stokje over van Priti Patel, die maandag aankondigde op te stappen. Ze hield daarmee vermoedelijk de eer aan zichzelf. Britse media berichten dat Truss naar verluidt niet van plan was om Patel te handhaven op haar post.

Truss volgde haar partijgenoot Johnson op als premier omdat hij tussentijds opstapte na een serie schandalen. Hun Conservatieve Partij koos intern de nieuwe leider. Truss versloeg bij die verkiezing voormalig minister van Financiën Rishi Sunak. Zijn nederlaag heeft niet alleen gevolgen voor hem, maar ook voor zijn aanhangers.

Bondgenoten

Omroep BBC schrijft dat Truss haar belangrijkste bondgenoten heeft beloond met topposities. Prominente aanhangers van de verslagen Sunak worden juist opzij geschoven binnen de regering. Dominic Raab, Grant Shapps, George Eustice en Steve Barclay keren onder Truss niet terug als ministers.

Het is ook voor het eerst in de geschiedenis dat geen van de vier belangrijkste functies binnen de regering naar een witte man gaat, bericht de BBC. Die zogenoemde 'great offices of state' zijn de premier, minister van Binnenlandse Zaken, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Financiën.

Energierekeningen

De nieuwe ministers kunnen woensdag al aan de bak, dan staat het eerste parlementaire vragenuurtje op het programma. De oppositie wil weten hoe het nieuwe kabinet de stijgende kosten van energie en levensonderhoud gaat aanpakken.

Volgens persbureau Bloomberg is Truss van plan 130 miljard pond (151 miljard euro) uit te trekken om huishoudens te behoeden voor hoge energierekeningen. Daarnaast zou er een pakket van 40 miljard pond (ruim 46 miljard euro) klaarliggen om bedrijven te ondersteunen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.