Rusland ziet relatie met Britten niet verbeteren onder Truss

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Rusland verwacht niet dat de door de oorlog met Oekraïne sterk bekoelde relatie met het Verenigd Koninkrijk verbetert onder de nieuwe premier Liz Truss. Dat zei het Kremlin in een reactie op de machtsoverdracht dinsdag in Londen.

"Als we afgaan op wat mevrouw Truss over ons heeft gezegd toen ze nog minister van Buitenlandse Zaken was, durven we bijna met zekerheid te zeggen dat het er niet beter op zal worden", aldus een Kremlin-woordvoerder tegen het Russische staatspersbureau Tass.

Boris Johnson stond als premier bekend als een van de trouwste bondgenoten van Oekraïne in de oorlog met Rusland. Truss, die maandag werd gekozen tot zijn opvolger, zal vrijwel zeker net zo hard de confrontatie met Rusland aangaan in het conflict. Ze heeft het land sinds het begin van de oorlog al meerdere keren de agressor genoemd.

Agressieve houding

"We zullen alles doen om Rusland uit Oekraïne te verdrijven", zei ze eerder over de diplomatieke steun en wapenleveranties aan Kiev en de zware westerse sancties tegen Moskou. "Indien nodig zullen we onze inspanningen om Oekraïne te steunen verdubbelen."

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, was evenmin lovend over Truss. "Ze verdedigt de Britse belangen zonder rekening te houden met wie dan ook. Van het sluiten van compromissen heeft ze nog nooit gehoord. Ik denk niet dat ze in staat is de internationale positie van het Verenigd Koninkrijk, die zo is verzwakt sinds het land uit de Europese Unie is gestapt, te versterken." Lavrov noemde de houding van het Verenigd Koninkrijk in de Oekraïense kwestie "agressief".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.