Lezersdilemma: Mag ik twijfel uiten over de relatie van mijn zoon?

© Foto Pixabay

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers hun dilemma voor. Dit keer: Mag ik twijfel uiten over de relatie van mijn zoon?

Reageren of wilt u zelf (anoniem) uw dilemma kwijt? Mail naar dtv@mediahuis.nl

De zoon van Debbie heeft sinds vorig jaar een vaste vriend. Maar ze heeft haar twijfels rond haar nieuwe schoonzoon. Niet omdat hij een man is en niet omdat hij uit het buitenland komt, maar omdat ze vreest dat hij uit is op de spaarpot van haar zoon. Moet ze haar kind waarschuwen?

Debbie (48): „Mijn familie en vrienden vonden het maar vreemd dat onze zoon nooit een vriendin had. Een leuke jongen met zo’n vrolijk karakter en zo veel uitstraling zou toch wel tien vriendinnen kunnen krijgen? Ja, dat was zo. Maar hij zat er niet op te wachten. Hij had liever een vriend dan een vriendin. Voor mijn man en mij was dat geen punt. Je wilt gewoon dat je kind gelukkig wordt. En of dat nou met een vriend of een vriendin is, maakt ons niet uit. Maar toch had hij er zelf eerst moeite mee dat hij op mannen valt. Nu hij dat heeft geaccepteerd waren we blij voor hem toen hij een relatie kreeg. Dolgelukkig stelde hij voor om snel bij hem langs te komen om ons kennis te laten maken met zijn verovering. Eerlijk is eerlijk: bij de eerste ontmoetingen vonden we onze schoonzoon erg aardig. Hij is een Poolse jongen die als twintiger naar ons land was gekomen. Voor zijn werk, zei hij. Maar na een beetje doorvragen bleek dat niet alleen zijn werk een reden was geweest om naar Nederland te komen, maar ook de vrijheid hier.

Hij vertelde dat het in ons land nu eenmaal veel makkelijker - en meer geaccepteerd - is om met een vriend samen te wonen dan in zijn vaderland.

Het waren open en gezellige gesprekken met onze nieuwe schoonzoon. Maar helaas leerden we na verloop van tijd ook de schaduwkanten van hem kennen: het viel me op dat hij wel erg graag in Nederland wil blijven. En dat hij wel erg hecht aan het mooie appartement van onze zoon. Al gauw zegde hij zijn eigen kamer en zijn uitzendbaantje op en inmiddels leeft hij helemaal van het salaris van onze zoon.

Eerlijk gezegd heb ik daar moeite mee, want het lijkt erop dat hij volledig meelift op alles wat onze zoon heeft opgebouwd. En dat hij vooral kiest voor het comfort dat de relatie hem biedt. En niet voor de man met wie hij die relatie heeft. In mijn hart zou ik mijn zoon daarvoor willen waarschuwen. Want ik wil dat hij alert is en maatregelen neemt als er iemand op zijn zak teert.

Maar mijn man vindt dat ik erover moet zwijgen. Hij vreest dat onze zoon de kritiek op zijn partner zal uitleggen als kritiek op zijn relatie met een man. Want hij kan misschien tóch denken dat we tegen een homoschoonzoon zijn. Of tegen een verhouding met een buitenlander.

Dat is niet zo, het gaat mij erom dat de relatie niet gelijkwaardig is. Maar om gedoe te voorkomen, vindt mijn man het beter om er niks over te zeggen. Toch vind ik zwijgen ook oneerlijk, want waarom zou ik mijn mond houden als ik zie dat er misbruik wordt gemaakt van mijn kind?

Kortom: we komen er niet uit. Wat is wijsheid? Zwijgen of waarschuwen?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.