Onderzoekscommissie Congres VS wil Republikein Gingrich horen

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De commissie van het Amerikaanse Congres die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, wil de Republikein en voormalig Huis-voorzitter Newt Gingrich horen. Commissielid en Democraat Jamie Raskin zei zondag over Gingrich tegen CNN: "Tijdens het onderzoek bleef hij proberen de grote leugen (van kiezersbedrog) te verspreiden en de zaak gaande te houden tot lang na de verkiezingen."

De commissie heeft de 79-jarige Gingrich donderdag in een brief gevraagd om zijn rol in het verspreiden van beweringen over de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 te bespreken. Die beweringen leidden immers tot de bestorming van het Capitool door boze aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Zij wilden de formele vaststelling van de verkiezingsuitslag door het parlement voorkomen. De commissie wil vooral meer te weten komen over de communicatie van Gingrich met Trump en zijn medewerkers over een tv-spot waarin de geldigheid van de verkiezingsuitslag werd betwist.

Volgens de commissie was Gingrich ook anderszins betrokken bij de pogingen van Trump om de bevestiging van de verkiezingsuitslag te voorkomen, ook na de bestorming van het Capitool. Trump weigert tot op de dag van vandaag zijn nederlaag in 2020 toe te geven en blijft stellen dat de overwinning van de huidige president Joe Biden tot stand kwam door kiezersbedrog van de overwinning.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.