Bergwijn wil het nu ook met Ajax in Champions League laten zien

Steven Bergwijn.© Foto ANP

ANP
AMSTERDAM

Steven Bergwijn is niet met de topscorerstitel van de Eredivisie bezig. „Het belangrijkste is dat we met Ajax blijven winnen”, zei hij na een eenvoudige zege op SC Cambuur (4-0). „En als ik dan mijn doelpunten blijf meepikken, dan is dat lekker meegenomen.”

Bergwijn maakte de eerste twee treffers van Ajax in het thuisduel met Cambuur. Zijn tweede doelpunt was van grote schoonheid. Hij trapte zo hard en zo zuiver. Op die manier is een doelman zelfs kansloos als hij de bal van ver ziet aankomen. „Die traptechniek van hem is extreem”, zei trainer Alfred Schreuder. „Het verbaast me echt hoe makkelijk hij scoort. Dat had ik niet verwacht.”

Bergwijn heeft al zes keer doel getroffen in zijn eerste vijf duels van het seizoen in de Eredivisie. Henk Groot, Patrick Kluivert en Luis Suárez zijn de enige spelers van Ajax die dat ook ooit is gelukt. „Dan sta ik nu in een aardig rijtje”, vindt de 24-jarige international. „Ik ben blij dat ik bij Ajax ben. Ik ben gelukkig.”

Lees ook: Bergwijn helpt Ajax aan eenvoudige zege vlak voor start CL

Bergwijn moet lachen om de mensen die zeggen dat hij te goed is voor de Eredivisie. „Zo gaat dat in het voetbal”, reageerde de linksbuiten. „Als het goed is, dan is het heel goed. En als het slecht is, dan kan je er helemaal niets van. Het is trouwens niet zo dat ik nooit veel heb gescoord. Maar als je niet speelt, dan kan je volgens mij niet scoren”, doelde hij op zijn periode bij Tottenham Hotspur.

Ajax haalde hem deze zomer voor 31 miljoen euro terug naar Amsterdam. „Maar ik heb daar wel veel geleerd”, zei de duurste aankoop ooit van de Eredivisie. „Je traint daar met de beste spelers. Ik ben nu fysiek sterker en een betere en completere voetballer geworden.”

Komende woensdag in de thuiswedstrijd tegen Rangers FC mag Bergwijn het ook in de Champions League laten zien. De Schotse ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst leed zaterdag een pijnlijke nederlaag tegen Celtic (4-0). „Maar dat zegt me niets”, zei Bergwijn. „Ze hebben ook PSV uitgeschakeld in de play-offs. Ik vond ze toen vrij afwachtend spelen. Dat zullen ze tegen ons ook wel weer doen. Maar wij moeten niet naar Rangers kijken. We moeten van onze eigen kracht uitgaan en zorgen dat we er klaar voor zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Trainer Schreuder is niet helemaal tevreden over spel van Ajax

Trainer Alfred Schreuder van Ajax kon zich bijna geen betere tegenstander dan SC Cambuur wensen in de aanloop naar de eerste groepswedstrijd in de Champions League, woensdag tegen Rangers FC. „Achteraf kan je dat misschien zeggen”, zei hij na de zege van 4-0. „Maar wij laten dat er ook zo uitzien.”

Schreuder was ontevreden over het spel van zijn team in de openingsfase. „Cambuur speelde veel defensiever dan vorig jaar”, verwees hij naar de 9-0 van afgelopen seizoen in de Johan Cruijff ArenA. „Maar wij speelden ook stroef en in een te laag tempo. Dan ben je blij dat Bergwijn er voor rust twee maakt. Dan ben je aardig op weg. Na de 4-0 hadden we wel op jacht moeten gaan naar meer doelpunten, dat heb ik ook tegen ze gezegd. We hadden vaker moeten scoren.”

Schreuder gaf Davy Klaassen voor het eerst dit seizoen een basisplaats in de Eredivisie en liet Mohammed Kudus de tweede helft spelen. „Dat is geen keuze tegen bepaalde spelers, maar een keuze voor Klaassen en Kudus. Zij verdienden het. Wij hebben ook veel meer dan elf basisspelers.”

Schreuder is blij dat de transfermarkt weer is gesloten. „We hebben denk ik een sterke selectie. Ik vind het prachtig hoe Edson Álvarez het heeft opgepakt. Natuurlijk was hij even teleurgesteld toen er belangstelling voor hem was en hij niet weg mocht”, doelde hij op een bod van 50 miljoen euro van Chelsea. „Hij heeft me uitgelegd waarom hij teleurgesteld was. Ik was daar best van onder de indruk. Hij heeft een dag niet getraind, na overleg met mij. En de volgende dag is hij naar me toegekomen. Hij wil nog steeds alles voor Ajax geven. Dat hebben we ook tegen Cambuur weer gezien. Voor hem is iedere wedstrijd een finale. Ook dat is mooi om te zien.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen