Gibraltar na 180 jaar weer erkend als stad

ANP Producties | Bron: ANP
Gibraltar

Een poging van Gibraltar om officieel erkend te worden als stad, heeft geleid tot een opvallende uitkomst. Onderzoekers ontdekten dat het Britse overzeese gebied in Zuid-Europa al 180 jaar een stadsstatus heeft, bericht de BBC.

Het aan Spanje grenzende Gibraltar is al honderden jaren Brits gebied. Het schiereiland probeerde dit jaar een stadsstatus te krijgen, maar die aanvraag bleek na archiefonderzoek overbodig. Koningin Victoria verleende het gebied al in 1842 de status van stad. Dat was niet goed geregistreerd en daardoor stond Gibraltar ook niet op de officiële stedenlijst, erkent de Britse regering nu.

Er zijn geen duidelijke voorwaarden waar een Britse plaats aan moet voldoen om officieel erkend te worden als stad. Steden worden vaak gezien als plaatsen met een grote bevolking, universiteit of een kathedraal. Het verwerven van zo'n stadsstatus levert lokale overheden ook weinig concrete voordelen op, maar het is vaak wel een bron van trots voor inwoners.

Stadsrechten

De kleinste stad in het Verenigd Koninkrijk is St David’s in Wales, schrijft de krant The Guardian. Daar wonen ruim 1800 mensen. Gibraltar telt tienduizenden inwoners. Afzwaaiend premier Boris Johnson noemt het "uitstekend" dat het gebied weer wordt erkend als stad. Dat kan volgens hem worden gezien als eerbetoon aan de "rijke geschiedenis" van Gibraltar.

In Nederland konden grote plaatsen in de Middeleeuwen ook stadsrechten krijgen. Daarmee gaf de heerser ze in feite wat meer zelfstandigheid. Inwoners mochten zelf hun bestuurders kiezen en die besturen mochten belasting en tol heffen. Ook mochten steden hun eigen munten slaan, markten houden en beschermingsmuren bouwen. Stavoren was in 1061 de eerste plaats in Nederland met stadsrechten. Het verlenen van stadsrechten eindigde rond 1500. Begin 19e eeuw was er even een opleving, toen plaatsen als Den Haag, Assen, Tilburg en Zaandam stadsrechten kregen, maar toen was dit meer een eretitel waar geen rechten aan konden worden ontleend. Het Gelderse Staverden, waar enkele tientallen mensen wonen, is de kleinste stad van Nederland. Almere is de grootste plaats zonder stadsrechten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.