Jan gidst al twaalf jaar mensen rond op Forteiland: ’Het is ook voor kinderen een attractie’

Gids Jan van den Bos© foto kees de boer

Kees de Boer
IJmuiden

Met naast zich een wandelstok verwelkomt gids Jan van den Bos bij de entree van ferrybootje ’Koningin Emma’ de bezoekers van het Forteiland.

Die wandelstok is nog wel even een dingetje. ,,Ik ben heel ziek geworden van mijn boosterprik, heb er zelfs voor in het ziekenhuis gelegen. En nu heb ik dus een wandelstok nodig, omdat het me moeite kost lang op mijn benen te staan. Is wel even wennen hoor.”

Hij maakt er bij bekenden die de boot betreden grapjes over wanneer die hem vragen hoe dat nou zit, met die wandelstok. ,,Dat is voor mensen die tijdens de rondleiding een beetje vervelend zijn. Ik zou maar uitkijken als ik jou was.”

Zo’n 12 jaar doet hij het gidsen op het Forteiland nu, en hij blijft het ontzettend leuk vinden, zegt hij. ,,Elke groep die je rondleidt is weer anders. Bezoekers komen ook overal vandaan, niet alleen uit de regio, maar uit heel Nederland. En soms ook uit het buitenland.”

Hij vertelt dat tijdens de tocht op het eiland veel bezoekers de bezichtiging van de geschutskoepel het meest indrukwekkend vinden. ,,Het idee dat daar enorme kanonnen hebben gestaan, spreekt tot de verbeelding. Net zoals ik vaak vertel over het schip dat in de oorlog in de havenmond is afgezonken om de scheepvaart te belemmeren. Daar hebben ze na de oorlog via een opening in de pier het zand onder weggezogen, zodat het lager kwam te liggen en nu ook geen belemmering meer is. Maar dat ding ligt er dus nog.”

,,Kinderen kunnen ook vaak verrassend uit de hoek komen”, gaat hij verder. ,,Maar het is wel belangrijk om ze er betrokken bij te houden. Als zij het mooi vinden, hebben de ouders het ook leuk.”

Hoe hij dat doet?

,,Door de boel een beetje spannend te maken. Dan zeg ik bijvoorbeeld dat we een geheime gang gaan betreden, waar het heel donker is. En ik stel veel vragen. Over de communicatie bijvoorbeeld. Hoe soldaten elkaar konden waarschuwen voor naderend gevaar. Laatst was er een jochie die dat wel wist, beweerde hij. Dan stuurden ze elkaar een groepsapp, vertelde hij me.” Lacht: ,,Dan kan mijn middag niet meer stuk.”

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.