Elan gaat extra woningen toevoegen aan Haarlemse flats, ook als de huurders daar niet aan meewerken

De vier flatgebouwen met op de achtergrond de Meerwijkplas.© Elan Wonen/Fotograaf Ton Hurks

Willemien Schenkeveld
Haarlem

Woningcorporatie Elan Wonen zet het plan door om extra woningen toe te voegen aan vier flatgebouwen in Haarlem-Meerwijk. Kan dat wel zonder instemming van de bewoners?

Omdat de woningnood nijpend is en bouwgrond in Haarlem uiterst schaars, wil Elan Wonen woningen toevoegen aan vier naar huidige begrippen ruim opgezette flatgebouwen in Meerwijk.

Op en in de galerijflats aan de Florence Nightingalestraat, Cornelia de Langestraat, Aletta Jacobsstraat en Albert Schweitzerlaan ziet Elan plek voor nog eens 75 twee- en driekamerappartementen van 38 tot 62 vierkante meter groot.

Zorgen huurders

Dit plan is iets minder ingrijpend dan de eerste versie, waar veel huurders kwaad op reageerden.

Lees ook: In deze vier flats in Haarlem-Meerwijk passen best meer woningen, zegt Elan

Het aantal extra woningen is iets verkleind en de bestaande bergingen blijven intact. Maar de woede blijft groot, zegt de nieuw opgerichte bewonerscommissie. Zo veel mensen erbij, dat betekent nog meer auto’s, nog meer vuilnis en nog meer risico op burenoverlast.

Parkeren is de grootste zorg. „Er gaan garages weg en er komen bewoners bij. Hoe moet dat?”, zegt Merel Krieger van de bewonerscommissie.

„Want de gemeente is óók nog eens van plan om het aantal parkeerplaatsen terug te brengen. Ondertussen hebben mensen gewoon hun auto nodig om naar het werk te gaan. Hier wonen kraamhulpen, mensen die onregelmatige diensten op Schiphol werken, buschauffeurs die in alle vroegte op pad moeten. Dat kán niet met het openbaar vervoer.”

Contact met gemeente

Elan zegt te hechten aan een goede parkeeroplossing en is hierover in gesprek met de gemeente. Ook de klachten over de nu al overvolle vuilniscontainers worden erkend en hierover wordt gepraat met Spaarnelanden.

Elan denkt geen instemming van de bestaande huurders nodig te hebben, omdat er geen aanpassingen nodig zijn aan woningen of bergingen en garages buiten het ’gehuurde’ vallen. De bewonerscommissie wil deze discussie wel eens aangaan. Via een rechtsbijstandsverzekering van een van hen hebben ze al een deskundige in de arm genomen. „Die vinden het een heel interessante zaak”, zegt Mike Steenbakker.

Elders in het land zijn eerder al eens woningen toegevoegd aan flats, bijvoorbeeld in Utrecht-Kanaleneiland en in Lisse.

’De plant waait niet meer’

De bewonerscommissie roept alle huurders op om reparatieverzoeken te doen. „Bij mij kon nooit iets”, zegt Merel Krieger. „Nu opeens wel. Begin dit jaar hebben ze de kozijnen bij me gekit en een heel stel deuren vervangen. Het tochtte altijd in mijn woonkamer: als het woei, zag je een plant meebewegen. Maar die plant waait nu niet meer.”

Elan ontkent dat de corporatie sneller is gaan reageren op reparatieverzoeken vanuit de vier flats in Meerwijk. ’De laatste jaren hebben we hard gewerkt aan een goede samenwerking met onze aannemers. We proberen altijd snel en duidelijk te reageren op reparatieverzoeken.’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.