Huftergedrag vaker op de bon geslingerd. Zandvoort koploper

Annemieke Windt
Haarlem

In deze regio worden meer dan gemiddeld mensen beboet wegens hufterig gedrag. Badplaats Zandvoort is hier de koploper met 31,0 boetes per duizend inwoners in het afgelopen jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat zich baseerde op cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De nieuwszender keek naar 175 verschillende overtredingen zoals wildplassen, fout parkeren, geluidsoverlast en rijden zonder geldig rijbewijs. In totaal werden in het land 344 duizend hufterboetes uitgeschreven.

Na Zandvoort werden in deze regio de meeste hufterboetes uitgeschreven in Haarlem met 22,8 boetes per duizend inwoners en Haarlemmermeer met 19,0 boetes per duizend inwoners. Het aantal hufterboetes in de andere gemeenten is veel lager. In Bloemendaal werden in 2021 11,6 hufterboetes per duizend inwoners uitgescheven, in Heemstede 9,9 per duizend inwoners en in Velsen 7,4 hufterboetes per duizend inwoners. In Hillegom lijken bewoners en bezoekers zich het best te gedragen in de regio. Daar werden slechts 4,0 hufterboetes per duizend inwoners uitgedeeld.

Vergeleken met Amsterdam (75 boetes per duizend inwoners) en Tilburg (70 boetes per duizend inwoners) valt het aantal boetes bij ons in de regio mee.

Het valt op dat de afgelopen jaren het aantal hufterboetes flink is gestegen. Vooral misdragingen in het verkeer en geluidsoverlast en verstoorde nachtrust leiden steeds vaker tot boetes.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.